Europarlamentarii români cer Ursulei von der Leyen şi şefului diplomaţiei UE ca România să fie reprezentată în fruntea instituţiilor UE
Vizualizari:

Europarlamentarii români cer Ursulei von der Leyen şi şefului diplomaţiei UE ca România să fie reprezentată în fruntea instituţiilor UE

Cei 33 de eurodeputaţi români au trimis două scrisori Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă prin care cer şefilor acestor instituţii acţiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor europene, acuzând o subreprezentare a României în funcţiile de management.

„Într-o acţiune fără precedent, toţi cei 33 de europarlamentari români din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi preşedintei Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe acţiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor europene. La 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentaţi în funcţiile de management ale instituţiilor europene, cum de altfel sunt şi cetăţenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE”, transmit autorii iniţiativei, potrivit Digi24.

Iniţiativa le aparţine europarlamentarilor Alin Mituţă şi Dragoş Tudorache, potrivit Mediafax.

„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că, deşi România este a şasea ţară ca mărime din UE în ceea ce priveşte populaţia, nu există niciun cetăţean român care să ocupe o funcţie de conducere în calitate de director general, în timp ce prezenţa cetăţenilor români în alte funcţii de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficienţă în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât şi pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă marţi oficialilor europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer şi o întâlnire cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluţiile la această problemă care persistă de mai mulţi ani, în ciuda semnalelor de alarmă.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acţiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcţie de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegaţii.

„Această situaţie este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a şasea ţară a Uniunii Europene în ceea ce priveşte dimensiunea populaţiei”, se arată în scrisoarea către Înaltul Reprezentant UE.

Europarlamentarii atrag atenţia asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acţiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în acelaşi timp un echilibru geografic şi de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezenţă semnificativă a cetăţenilor din toate statele membre”.

Similare
RECOMANDĂRI