Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO/ VIDEO. Catedrala Naţională a fost sfinţită în prezenţa a peste 40 de mii de oameni

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul BOR Daniel au oficiat, duminică, slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale în fruntea unui sobor de 100 de preoţi, un număr simbolic pentru acest an, în prezenţa a mii de credincioşi. Catedrala este închinată eroilor români din toate timpurile, având hramul principal Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei. Evenimentul a avut loc în Anul Centenar al Marii Uniri, când românii celebrează un secol de unitate naţională.

Ceremonia religioasă a început cu slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, prăznuită în această zi, în faţa Catedralei, la ora 8:00, a continuat cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, urmată de Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, în prezenţa Mitropolitului de Patra, Hrisostom, şi a membrilor Sfântului Sinod al BOR, alături de 100 de ierarhi din ţară şi din străinătate.

Slujba de sfinţire a Catedralei a început cu taina redeschiderii porţilor, simbolizând intrarea Domnului în templu.

În Catedrală a urmat ritualul de sfinţire a catapetesmei, unică în lume, atât prin dimensiune cât şi prin frumuseţea icoanelor realizate din mozaic poleit cu aur.

A fost sfinţită masa din altar, iar în mijlocul ei a fost pus un hrisov care reprezintă Actul de sfinţire a catedralei. Au fost puse şi numele ctitorilor acesteia, printre care se numără şi Papa Ioan Paul al doilea care, în 1999, în timpul vizitei în România, a donat la rândul sau pentru construcţia acestui lăcaş.

Ritualul s-a încheiat cu întinderea atimisului catedralei - o bucată de mătase ce are un buzunar cu moaşte, fără de care nu se poate sluji şi se semnează actul de naştere al bisericii. Apoi s-a aşezat chivotul, o biserică în miniatură, şi Evanghelia.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a citit actul de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi.

Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuţi a fost aşezată în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naţionale. Sunt 1684 pagini cu numele, prenumele, funcţia şi războiul în care s-au jertfit.

Patriarhul Daniel a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar.

30 de mii de oameni au sosit din zeci de localităţi din ţară să participe la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale. Pe esplanada din faţa catedralei au fost amplasate ecrane gigant pentru a se putea urmări Sfânta Liturghie. Mulţi au venit îmbrăcaţi în costume populare şi purtând steaguri tricolore şi ale Patriarhiei. Peste 80 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor scăzute. În interior au avut acces 2 mii de invitaţi oficiali.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, în care i-a mulţumit pentru invitaţie, dar nu a putut să participe, din motive ce ţin de agenda europeană.

Catedrala este un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei. Racla cu mâna dreaptă a Apostolului a fost adusă spre închinare în România, vineri, de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de mitropolitul de Patra, Hrisostom.

Similare
RECOMANDĂRI