Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Generaţia care vrea să schimbe ceva în România. Iulia, olimpică la română: Dacă pleacă toată lumea, unde ajungem?!

Sistemul de învăţământ românesc trebuie schimbat. O spun olimpicii care recunosc că au ajuns la performanţă doar pentru că au avut profesori care i-au învăţat cum să gândească. În plus, şi-au stabilit singuri materiile prioritare. Mulţi dintre ei sunt decişi să rămână în ţară, pentru a schimba România.

Iulia este elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional "Decebal" din Deva. Este olimpică la Limba româna şi Limba engleză. Probele orale, din februarie, pentru  Bacalaureat i s-au părut floare la ureche. Nici de examenele scrise nu îi este teamă. Iar pasiunea pentru limba română o poartă firesc în domeniul comunicării. Vrea să devină jurnalist şi şi-a ales Facultatea din Cluj.

„Mi-am ales exact cariera asta pentru că am fost inspirată de foarte mulţi reporteri care au făcut multe reportaje, care au adus schimbări importante în ţară. Şi mă gândesc dacă pleacă toată lumea, unde ajungem?! Măcar cei care ne ştim într-un domeniu să rămânem şi să schimbăm ceva” – Iulia Mureşan.

Olimpică la română este şi Ana, care în ciuda pasiunii îşi doreşte o carieră în domeniul tehnologiei. Universitatea Politehnică din Bucureşti i se pare cea mai potrivită alegere.

„Îmi doresc să devin web designer, dar nu văd viitorul atât de rigid, îmi place să cred că se vor ivi oportunităţi. Îmi place să cred că oameni ca noi, cei care suntem la olimpiada aceasta, pot ridica ţara asta şi de aceea vreau să rămân aici” – Ana Marcescu, elevă în cls. a XII-a la Colegiul German Goethe.

Andreea visează să lucreze în Justiţie. Tânara, olimpică la română, vrea să urmeze Facultatea de Drept.

Cel mai bun liceu din ţară, Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Capitală, are cei mai mulţi olimpici.

„Care este secretul? Îi încurajăm pe copii să gândească. Atât. Este o şcoală care îi învaţă pe copii să gândească. Cred că acesta este secretul Colegiul Naţional "Sf. Sava". Suntem foarte apropiaţi de ei, nu-i obligăm la nimic” – Iulia Pop, prof. de Limba română la Colegiul Naţional Sf. Sava.

Aici, orele de chimie şi biologie sunt explicate în laboratoare, prin experimente. Aşa ajung elevii să iubească materia şi să vrea performanţă.

Din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi cei care pleacă, dar sunt şi foarte mulţi în ţară. La Medicină, în ţară. Sunt foarte mulţi care fac Drept în ţară, pentru că sistemul e diferit de cel din Anglia sau SUA, şi atunci ar trebui să rămână acolo ca să profeseze – Iulia Pop.

Ei sunt noua generaţie de ingineri, judecători, medici şi jurnalişti. Care vor să rămână în ţară.

Similare
RECOMANDĂRI