Italienii, disperaţi după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă
Vizualizari:

Italienii, disperaţi după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă

După Germania, şi Italia caută un acord cu ţările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la muncă. Ministerul Agriculturii din Italia caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri.

Potrivit Il Sole24ore, ministrul italian Teresa Bellanova se va întâlni luni cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan. Un sfert din sezonierii din Italia sunt români.

După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în UE pentru muncitorii din agricultură şi pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde şi la criza din agricultură.

"Suntem în contact cu diverse ţări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluţii de la o ţară la alta şi lucrăm pe acest front", a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova, potrivit  Digi24.

Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de şedere până pe 15 iunie. Dar nu este suf.icient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultură, pentru că la apel lipsesc cei din Uniunea Europeană: numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total. Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii.

"Trebuie să găsim acorduri cu ţările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste ţări trebuie să căutăm şi un plan pentru a garanta siguranţa şi sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în ţările lor de origine sa nu fie băgaţi în carantină", a precizat şi Ettore Prandini, preşedintele Coldiretti, cea mai mare asociaţie de reprezentanţă şi asistenţă din agricultura italiană.

Similare
RECOMANDĂRI