Jens Stoltenberg salută inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti: Este o contribuţie a României la NATO şi la UE
Vizualizari:

Jens Stoltenberg salută inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti: Este o contribuţie a României la NATO şi la UE

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti este o contribuţie a României la NATO şi la Uniunea Europeană, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, salutând totodată înfiinţarea E-ARC de către România.

“Centrul de rezilienţă este un lucru pe care îl salutăm. NATO consideră că rezilienţa este prima noastră linie de apărare. Infrastructura critică trebuie să fie protejată, trebuie să fie rezilientă. Şi asta înseamnă totul, de la reţelele de energie la telecomunicaţii, 5G, la cabluri submarine”, a spus Stoltenberg, într-un răspuns pentru CaleaEuropeană.ro, în cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat reuniunilor virtuale ale miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările aliate consacrate pregătirii summitului NATO din 14 iunie.

El s-a îndreptat şi către colaborarea NATO-UE în ceea ce priveşte rezilienţa, indicând că este vorba despre un domeniu important de cooperare între cele două organizaţii, mai ales că România şi-a propus să reunească sub umbrela E-ARC atât state membre ale Uniunii Europene, cât şi state membre ale NATO.

Întrebat cum au întâmpinat aliaţii această acţiune concretă în materie de rezilienţă din partea României, Stoltenberg a salutat această iniţiativă.

Centrul de rezilienţă este important. Secretarul general adjunct al NATO (n.r.- Mircea Geoană) l-a vizitat deja şi mi-a spus că a fost foarte impresionat. Şi că aceasta este cu adevărat o contribuţie a României la NATO, la Europa, la UE. Şi la modul în care lucrăm împreună. Aşadar, salutăm această iniţiativă şi aştept cu nerăbdare să văd rezultatele şi tot ceea ce va face Centrul pentru a ne ajuta pe toţi să ne consolidăm activitatea privind rezilienţa”, a conchis secretarul general al Alianţei.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, au pledat marţi, în cadrul reuniunilor distincte ale miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările NATO, pentru consolidarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice pe flancul estic şi la Marea Neagră şi i-au invitat pe aliaţii din NATO să se alăture Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti pe care România l-a inaugurat luni.

Bogdan Aurescu a transmis că Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă reprezintă o iniţiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi a partenerilor Alianţei, precum şi a UE, a statelor membre şi a partenerilor UE. În acest context, el a adresat invitaţia către Aliaţi de a participa la activităţile Centrului de la Bucureşti.

Mesajul său a fost dublat la reuniunea miniştrilor apărării de Nicolae Ciucă: “Angajamentul României pe această componentă este important, exprimat inclusiv prin înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă la Bucureşti, şi îi invităm pe aliaţii noştri să participe la dezvoltarea acestuia“.

Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu au inaugurat luni Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, prin intermediul căruia îşi propune să devină un pol de excelenţă şi un furnizor de expertiză pentru statele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. La ceremonie au mai participat prim-ministrul Florin Cîţu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maroš Šefčovič.

Centrul este gândit să funcţioneze ca un hub de expertiză în domeniul rezilienţei, care poate fi folosit inclusiv în sprijinul statelor membre NATO şi UE, respectiv al celor partenere. De asemenea, E-ARC va colabora cu sectorul privat, mediul academic, instituţii de cercetare internaţionale şi societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind rezilienţa la nivelul societăţii.

E-ARC va asigura o platformă pentru discuţii strategice, instruire şi exerciţii, dezvoltare de concepte, precum şi furnizarea de lecţii învăţate şi va permite dezvoltarea de diferite programe şi iniţiative în domeniul rezilienţei pe următorii trei piloni:  1. Combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare2. Dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici3. Cooperare practică în domeniul educaţiei, instruirii şi exerciţii comune.

În perioada imediat următoare, în cadrul E-ARC vor funcţiona o serie de grupuri de lucru complexe care se vor concentra pe următoarele teme: – rezilienţa societală;  – rezilienţa în domeniul tehnologiilor emergente şi disruptive;  – rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice;  – rezilienţa la crize şi urgenţe complexe;  – rezilienţa asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale;  – rezilienţa infrastructurii de transporturi;  – rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi non-statali. 

Similare
RECOMANDĂRI