Klaus Iohannis: Creşterea prezenţei militare americane în România este un obiectiv important
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis: Creşterea prezenţei militare americane în România este un obiectiv important

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că un obiectiv important de securitate pentru România este creşterea prezenţei militare americane. În discursul său în faţa ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti, şeful statului a mai spus că România vrea şi consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre.

Iohannis a condamnat utilizarea de către Rusia a ameninţării cu forţa militară la adresa Ucrainei, calificând-o ”inacceptabilă”.

”România se implică activ în evoluţiile din regiunea Mării Negre. Suntem preocupaţi de situaţia de securitate din regiunea noastră. Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia trebuie să constea atât în măsuri ferme de descurajare, cât şi în deschiderea pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent valorile fundamentale ale alianţei. Este absolut necesară dez-escaladarea concretă, pe teren, a situaţiei de securitate. Ameninţarea cu forţa e inacceptabilă”, a spus Iohannis.

El a lăudat clasa politică din România pentru constituirea coaliţiei PSD-PNL-UDMR, spunând că ”a dovedit maturitate democratică”.

”La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică.  Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României. Ca rezultat a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea ţării şi să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a PNRR, care reprezintă un obiectiv de prioritate zero, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii ţării noastre şi cetăţenilor săi în sens larg”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Şeful statului a mai vorbit şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

„România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Similare
RECOMANDĂRI