Klaus Iohannis, după discuţia cu Joe Biden: E nevoie să ne asigurăm că NATO e pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis, după discuţia cu Joe Biden: E nevoie să ne asigurăm că NATO e pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în cadrul discuţiilor cu Joe Biden şi cu liderii celorlalte state aliate est-europene din formatul Bucureşti 9, a subliniat importanţa menţinerii unităţii în aceste momente şi şi-a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a SUA în România şi în zona Mării Negre.

"Am discutat cu Preşedintele SUA, Joe Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor care fac parte din Formatul Bucureşti 9 (B9) despre situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre.

În cadrul dialogului, care confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, am subliniat că menţinerea unităţii este esenţială în aceste momente. Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Am exprimat, totodată, susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între ţara noastră şi SUA", a transmis Klaus Iohannis.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut consultări joi seara cu omologul său român, Klaus Iohannis, şi liderii celorlalte state aliate est-europene din formatul Bucureşti 9. El i-a pus la curent pe liderii ţărilor de pe flancul estic în legătură cu discuţia pe care a avut-o cu Vladimir Putin şi avertismentele pe care i le-a dat în cazul în care va invada Ucraina.

Subiectul principal al consultărilor, desfăşurate telefonic, a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în flancul estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care Preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate.

În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO.

Preşedintele a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente.

Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe flancul estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Preşedintele a menţionat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Totodată, Klaus Iohannis a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA.

Similare
RECOMANDĂRI