Klaus Iohannis salută anunţul făcut de Biden şi Macron privind trimiterea de trupe în România. „Solidaritatea NATO e foarte puternică”
Vizualizari:

Klaus Iohannis salută anunţul făcut de Biden şi Macron privind trimiterea de trupe în România. „Solidaritatea NATO e foarte puternică”

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul omologului său francez Emmanuel Macron, care a spus că Franţa este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO, şi cel al preşedintelui SUA, Joe Biden, de a trimite trupe suplimentare în România, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.

„Salut anunţul explicit al lui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe flancul estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

„Ne vom spori prezenţa militară în Polonia, România şi alte ţări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste ţări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a spus preşedintele SUA, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, şeful statului a salutat anunţul lui Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe suplimentare în România.

„Salut cu căldură anunţul preşedintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Declaraţia vine după ce un anunţ în acest sens a fost publicat pe Twitter de europarlamentarul francez Natalie Loiseau.

„În această seară Emmanuel Macron a anunţat disponibilitatea Franţei de a participa la o prezenţă militară avansată a NATO în România. Franţa este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.

Şi premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj similar.

„Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat deschiderea ţării sale pentru întărirea flancului estic al NATO în România. Salut cu căldură această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”, se arată într-un mesaj postat tot pe Twitter.

Şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacţionat.

„Anunţul important al preşedintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale preşedintelui Klaus Iohannis”, a scris ministrul pe Twitter.

Aurescu i-a mulţumit de asemenea ministrului francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, pentru „dialogul fructuos pe acest subiect”.

Similare
RECOMANDĂRI