Mesajul Comisiei Europene la 30 de ani de la începutul Revoluţiei Române, „cea mai sângeroasă din Europa”: „Oamenii au ieşit în stradă, riscându-şi viaţa şi libertatea”
Vizualizari:

Mesajul Comisiei Europene la 30 de ani de la începutul Revoluţiei Române, „cea mai sângeroasă din Europa”: „Oamenii au ieşit în stradă, riscându-şi viaţa şi libertatea”

Astăzi, 16 decembrie, se împlinesc 30 de ani de când la Timişoara a început Revoluţia Română. Ceea ce pornise ca o manifestaţie paşnică se transformă într-o revoltă socială care avea să aducă sfârşitul regimului comunist şi începutul libertăţii pentru români

Comisia Europeană marchează acest moment important pentru multe generaţii din România şi apreciază curajul românilor care au manifestat atâtea zile, transmiţând următorul mesaj: ”Oamenii au ieşit în stradă, riscându-şi viaţa şi libertatea,  luptând pentru o viaţă mai bună, începând astfel tranziţia României spre democraţie.”

Totodată, potrivit Executivului European, Revoluţia Română din 1989 a fost ”cea mai sângeroasă revoltă anticomunistă din Europa.”

”În urmă cu 30 de ani, scânteia care a aprins Revoluţia română a apărut în oraşul de vest,Timişoara, şi s-a răspândit în curând în toată ţară. Ceea ce a urmat a fost cea mai sângeroasă revoltă anticomunistă din Europa”, s-a mai menţionat în mesaj.


În această săptămână are loc ultima sesiune plenară din acest an la Strasbourg, iar în debutul ei va avea loc o ceremonie dedicată comemorării a 30 de ani de la Revoluţia Română. 

Acest eveniment este un gest simbolic pentru europarlamentarii români, cât şi pentru toţi românii. Deputaţi europeni, reuniţi în hemiciclul Parlamentului European vor urmări declaraţia Comisiei Europene, această declaraţie fiind urmată de intervenţii ale liderilor grupurilor politice şi deputaţilor.

Dezbaterea va avea loc în deschiderea sesiunii plenare, începând cu ora locală 17.00 (18.00 ora României). Comisia Europeană va susţine o declaraţie în plen, urmată de intervenţii ale liderilor grupurilor politice şi deputaţilor.

Dezbaterea va fi finalizată cu o rezoluţie ce va fi supusă la vot joi, la ora locală 12.00 (13.00 ora României).

Similare
RECOMANDĂRI