Militarii români din Afganistan, decoraţi de NATO şi de guvernul american
Sursa foto:evz.md Vizualizari:

Militarii români din Afganistan, decoraţi de NATO şi de guvernul american

Au făcut peste 800 de patrule pe cele mai periculoase drumuri din Kandahar, iar pentru curajul lor, militarii Batalionului 280 au fost lăudaţi de comandaţii americani. Soldaţii şi-au încheiat misiunea pe care au avut-o timp de şase luni în teatrul de război. Au predat responsabilităţile către colegii lor de la Batalionul 30 Vânători de Munte. Din păcate, nu se vor întoarce cu toţii acasă. Caporalul Mădălin Stoica a fost ucis anul trecut într-un atac cu o maşină capcană. Acest incident tragic le-a marcat întreaga misiunea.

Pe o căldură toridă, militarii români din cele două batalioane aflate acum în Afganistan s-au adunat pe un teren de fotbal cu gazon artificial, aflat chiar în centrul bazei aeriene Kandahar. Acolo au fost înălţate drapelele de luptă. După ce militarii s-au aliniat în formaţie, au fost intonate imnurile României, Statelor Unite ale Americii şi Afganistanului.

Ceremonia marchează rotirea trupelor româneşti din Afganistan. Ţara noastră s-a angajat să aibă acolo permanent câte 600 de militari care să participe la misiunea NATO de antrenare şi consiliere a forţelor de securitate afgane. Până ieri, aceste îndatoriri au fost în sarcina Batalionului 280 din Focaşni. Prin acest ceremonial militar,  toate operaţiunile  militare au fost transferate, pentru următoarea jumătate de an, către Batalionul 30 Vânători de munte ”Dragoslavele”.

Pe chipurile militarilor care se pregătesc să plece se putea observa relaxarea. Cei care rămân au de înfruntat o zonă ostilă, cu multe pericole. Comandanţii plutoanelor româneşti care şi-au încheiat misiunea au fost decoraţi cu medalia NATO, iar locotenent colonelul Cristinel Colibaba, liderul Batalionului 280, a fost decorat de armata americană cu ”Steaua de Bronz”, una dintre cele mai mari distincţii care se acordă soldaţilor străini.

Cum sunt văzuţi românii din Afganistan

Militarii români au fost lăudaţi pentru nivelul lor de instruire de către locotenent-colonelul american Joseph Geary, comandantul forţelor întrunite din Kandahar.

,,Am devenit, din aliaţi NATO, fraţi adevăraţi. Am trecut prin nişte vremuri dificile, dar şi prin vremuri fantastice, pe care le-am sărbătorit. Este cu adevărat o frăţie, am depăşit faza de aliaţi”, a spus americanul, care a precizat că, cea mai mare provocare pentru el este să menţină un angrenaj din care fac parte soldaţi din ţări şi unităţi diferite.

,,Când ai o forţă combinată, aşa cum este cazul nostru, români, bulgari, şi multe unităţi americane, să-i faci pe toţi să se coordoneze poate fi o provocare”, a arătat lt.col. Geary.

Comandantul a explicat care este rolul prezenţei militare în Afganistan şi a încercat să combată percepţia conform căreia soldaţii altor ţări luptă într-un război care aparţine Statelor Unite.

,,Un Afganistan sigur stabilizează regiunea, stabilizează Pakistanul şi reprezintă o platformă prin care NATO poate ajunge la organizaţiile teroriste. Asta în primul rând. Când vorbim despre soldaţi, deşi sunt foarte patrioţi, nu merg la un război pentru a apăra, neapărat, patria-mamă. Facem şi asta. Dar când ajungem aici, şi suntem în teren, ai o fată şi un băiat în stânga şi în dreapta. Şi de aceea te lupţi cât poţi şi treci prin clipele grele. Deciziile de a trimite soldaţi la război nu sunt luate de noi, ci la nivel naţional. Naţiunile iau aceste hotătâri având în vedere interesele lor. Fie că acel interes este să fie un aliat bun sau, în cazul SUA, să se apere de Al Qaeda, în ţinta căreia am am fost. De aceea se iau astfel de decizii”, a declarat lt.col. Geary.

Similare
RECOMANDĂRI