Ministerul de Externe de la Bucureşti: 45 de cetăţeni afgani, evacuaţi sâmbătă din Afganistan. Ei vor ajunge în România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul de Externe de la Bucureşti: 45 de cetăţeni afgani, evacuaţi sâmbătă din Afganistan. Ei vor ajunge în România

România a reuşit până în prezent să evacueze din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categorii vulnerabile, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale coordonată de la nivelul ministerului, anunţă MAE. Doar sâmbătă, 45 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi şi duşi în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România.

Pe lista cu persoane evacuate din Afganistan sunt colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.

„În dimineaţa zilei de 4 septembrie, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituţionale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez. Cetăţenii afgani au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, au anunţat reprezentanţii MAE.

Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, în cursul zilei de 3 septembrie cinci cetăţeni afgani, din categoria persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice.

De asemenea, MAE informează că alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celulă de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

Până în prezent au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani. Aceştia se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi, precum şi celor şapte cetăţeni ai unor state aliate.

MAE precizează că, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetăţenilor afgani care deţineau documente de călătorie valabile, precum şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autorităţile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetăţenilor afgani esenţiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis note verbale către ministerele de externe şi cel de interne din Pakistan. 

Bogdan Aurescu: Operaţiunea a fost un succes

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a apreciat operaţiunea ca fiind un succes. "Este o reuşită foarte importantă a Celulei de criză, colegii mei au stat permanent în contact cu acest grup care a parcurs un drum dificil între Kabul şi graniţa terestră între Afganistan şi Pakistan. Operaţiunea a fost complexă, de durată, a trebuit să ghidăm acest grup pe parcursul aceste operaţiuni, dar totul s-a finalizat în această dimineaţă cu succes", a declarat Aurescu.

„MAE mulţumeşte în mod deosebit partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru colaborare şi pentru rolul avut în aceste demersuri. Ministerul Afacerilor Externe informează că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea şi întreprinde demersuri, în regim de permanenţă, 24/7, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România - procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituţională de criză menţine o legătură permanentă cu partenerii internaţionali din teren”, se mai arată în comunicatul MAE.

Similare
RECOMANDĂRI