Ministrul Economiei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru Ştirile TVR: Un consorţiu euroatlantic pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Decizia de investiţie, în prima parte a anului viitor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Economiei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru Ştirile TVR: Un consorţiu euroatlantic pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Decizia de investiţie, în prima parte a anului viitor

SUA s-au angajat să contribuie la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă şi la retehnologizarea unităţii 1. Va fi un consorţiu euroatlantic. La Washington a fost parafat acordul între guvernele român şi american şi un Memorandum prin care se asigură finanţarea de miliarde de dolari. Pe de altă parte, ambasadorul SUA în România s-a referit şi la o autostradă care să lege Constanţa de oraşul polonez Gdansk. Loara Ştefănescu a discutat cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre aceste proiecte de anvergură.


 

Acordul semnat la Washington prevede colaborarea dintre România şi SUA în domeniul nuclear civil şi întăreşte latura economică a Parteneriatului strategic.

Este şi o mutare pe tabla de şah geopolitică. Două noi reactoare vor fi construite cu sprijin american, iar unitatea 1 va fi modernizată.

Proiectul Cernavodă implică un consorţiu euroatlantic.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a detaliat ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU TVR câteva elemente ale acordului.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Din punct de vedere tehnic, practic în momentul de faţă Nuclearelectrica va trebui să definitiveze consorţiul şi am spus că va fi un consorţiu româno-american-canadian şi francez, până la sfârşitul anului. Practic, decizia de investiţie va fi în prima parte a anului viitor. Aşa cum a spus şi premierul Orban şi cum susţin şi eu, termenul pentru reactoarele 3 şi 4 este 2030.

Partea americană s-a angajat să găsească finanţare folosind Banca de Import Export a SUA şi fondul investiţional, declară ministrul român al Economiei.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Memorandum prin care SUA prin această Bancă de Export-Import a lor acordă cel mai mare pachet de finanţare de până acum unui stat, de 7 miliarde de dolari, pentru investiţii în proiecte din domeniul energiei nucleare, gaze naturale şi infrastructură".

Pe de altă parte, tot de la Washington, ambasadorul american în România a lansat informaţia privind construirea unei autostrăzi şi a unei linii de cale ferată care să lege Constanţa de Gdansk.

Loara Ştefănescu l-a întrebat pe ministrul Economiei ce ştie despre această iniţiativă.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Am discutat cu ambasadorul SUA, care este în Statele Unite. Mi-a zis că este un proiect pe care vrea să-l dezvolte. L-am rugat ca în acest proiect să intre inclusiv refacerea infrastructurii portuare din portul Constanţa".

Ministrul Economiei consideră că proiectele de anvergură cu partea americană nu vor fi afectate de mişcările pe scena politică, având în vedere alegerile care vor avea loc în ambele ţări.

Similare
RECOMANDĂRI