În oraşul Ceadîr-Lunga a fost deschis primul centru de dezvoltare pentru copii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În oraşul Ceadîr-Lunga a fost deschis primul centru de dezvoltare pentru copii

A lucrat 40 de ani ca pedagog într-o grădiniţă, iar acum gestionează o afacere de succes. Este istoria Nataliei Petiş din oraşul Ceadîr-Lunga, care a deschis în localitatea sa natală primul centru de dezvoltare şi divertisment pentru copii.

Până acum două luni, în Ceadîr-Lunga, un oraş cu aproximativ 23 de mii de locuitori, nu exista nici un loc de joacă de interior, unde copiii ar fi putut petrece timpul liber, mai ales în perioada rece a anului. „Demult “coceam” o asemenea idee, dar nu mă încumetam s-o pun în aplicare din lipsă de bani”, ne mărturiseşte Natalia. Ideea sa de afaceri a prins contur abia anul trecut, după ce a câştigat un grant de la Uniunea Europeană prin programul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

„Norocul meu a fost că grantul în valoare de peste 7 mii 820 Euro (8 mii 500 de dolari) a venit „la pachet” cu ajutorul unor specialişti în domeniul afacerilor, care ne îndrumă la fiecare etapă”, mai spune Natalia Petiş.  

Cu ajutorul mentorilor a întocmit un plan de afaceri, a procurat jucăriile şi echipamentul necesar, a amenajat spaţiul de joacă în câteva zone tematice şi a realizat o campanie de promovare. Centrul „Smeşariki”, dotat cu un labirint modular, piscină cu biluţe, căsuţe din poveşti şi diverse jucării educative, a devenit deja neîncăpător pentru copiii din oraş, cu vârsta cuprinsă între 1 şi 7 ani. Tot mai des centrul este solicitat şi pentru organizarea unor petreceri, aşa cum ar fi zilele de naştere a copiilor.

„Odată cu deschiderea acestui centru am devenit mai energică, mai încrezătoare în forţele proprii şi în viitor. Nu am timp de pierdut. Încercăm să creăm pentru copiii noştri o lume de poveste, în care să vrea să se întoarcă de fiecare dată după cunoştinţe, emoţii pozitive şi noi prieteni”, spune directoarea centrului cu o bucurie în glas pe care nu-ţi vine să o întrerupi.

Bucuria Nataliei Petiş este împărtăşită şi de cei 3 angajaţi ai Centrului, care au un loc de muncă stabil, alături de casă, precum şi de părinţii din oraş. „Venim aici în toate zilele de odihnă, pentru că fetiţei noastre îi place acest centru. Prin joc ea învaţă multe lucruri noi şi se socializează. Iar noi suntem liniştiţi că am lăsat copilul în mâini sigure”, spune Andrei Caraman, părintele unei fetiţe de 2 ani.

Planurile Nataliei însă nu se opresc aici. Acum este în proces de organizare a unor cercuri de dezvoltare timpurie pentru copii, de studiere a limbii engleze, de arte plastice şi decor. „Vrem să le trezim copiilor interesul pentru ştiinţă, pentru artă şi vom face acest lucru în formă de joacă, învăţând puţin câte puţin, dar sigur”, spune Natalia Petiş. 

Ea ne mai spune că lansarea în afaceri a fost o provocare pe care a acceptat-o datorită familiei care o susţine şi o încurajează. „Fiicele şi cei 3 nepoţei au apreciat mult ideea mea de afaceri şi ei îmi dau tăria de care am nevoie pentru a merge mai departe. Lumea afacerilor implică mult efort, dăruire şi implicare, dar îşi aduce şi satisfacţie pe măsură”, spune Natalia Petiş.

Ea susţine că oricine ar reuşi în afaceri, contează doar ca să aibă o idee bună şi tărie de caracter pentru a-şi urma visul. În acelaşi timp, ea consideră că granturile oferite de Uniunea Europeană contribuie la creşterea participării femeilor în piaţa muncii. De ce? „Pentru că răspund la principalele provocări cu care se confruntă femeileCred că unele femei nu se încumetă să se lanseze în afaceri din lipsă de fonduri. Altele - din cauza neîncrederii în forţele proprii. De asemenea, cred că ele se tem de un eşec sau de birocratismul prin care trebuie sa treacă pentru a lansa o afacere. Iar Uniunea Europeană, prin programele sale, încurajează femeile şi le susţine pentru a trece de aceste obstacole”, susţine Natalia Petiş.

Deşi are o experienţă modestă în domeniul afacerilor, antreprenoarea a învăţat deja câteva lecţii utile. „Ca să ai succes în afaceri trebuie să fii atent la doleanţele clienţilor şi să răspunzi prompt la ele. În general, e bine să construieşti relaţii de prietenie şi încredere cu clienţii. La fel de important e să promovezi afacerea şi să ai un plan strategic de lungă durată pentru dezvoltarea ei”, ne mai spune ea.

Natalia Petiş este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia, care au obţinut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18.500 de euro şi au beneficiat de  serviciile unor consultanţi pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD.

Aceast articol a fost elaborat în cadrul programului finanţat de UE "Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia" (SARD), implementat de PNUD.  Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Similare
RECOMANDĂRI