Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O bubuitură puternică, însoţită de o undă de şoc, a avut loc marţi la Iaşi. Fenomenul ar fi fost produs de un meteorit

Iaşul a fost învăluit în mister marţi, când o bubuitură puternică s-a auzit în oraş şi în localităţile învecinate. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc care a zguduit ferestrele locuinţelor. Nu a fost cutremur, iar autorităţile nu au reuşit să explice ce s-a întâmplat, aşa că oamenii au început să-şi imagineze diverse scenarii. Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” este cel care a găsit o explicaţie a acestui fenomen.

Conf. dr. Silviu Gurlui consideră că zgomotul puternic care s-a auzit în tot Iaşul în urmă cu două zile a fost provocat de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului.

Unda de şoc, extrem de puternică,  s-a produs la ora 14.08 şi s-a propagat pe o rază de până la 50 de kilometri, spre Târgu Frumos şi spre Vaslui.

Unda de şoc a fost însoţită de o undă de vibraţie care a fost resimţită în locuinţe prin tremurul geamurilor şi al altor obiecte din casă, ca în cazul unui cutremur.

Profesorul Silviu Gurgui a explicat că a reuşit să surprindă fenomenul cu ajutorul unui echipament pe care l-a instalat în Turnul cu Ceas din Palatul Culturii pentru a monitoriza diferite fenomene naturale care se produc în vecinătate.

Similare
RECOMANDĂRI