O delegaţie a Congresului SUA, la Baza Mihail Kogălniceanu: Statele Unite vor apăra flancul estic al NATO şi România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O delegaţie a Congresului SUA, la Baza Mihail Kogălniceanu: Statele Unite vor apăra flancul estic al NATO şi România

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o delegaţie a Congresului SUA, condusă de Stephen Lynch, preşedinte al Subcomisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, din Camera Reprezentanţilor, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit caleaeuropeană.ro, discuţiile s-au axat pe analiza situaţiei regionale de securitate, precum şi pe relaţiile de cooperare politico-militară, atât din perspectiva parteneriatului strategic, cât şi în format aliat.

Totodată, oficialii români şi americani au discutat despre acţiunile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, respectiv despre angajamentul substanţial al SUA.

“Coeziunea şi solidaritatea aliată există, o vedem aici, la Marea Neagră, în baza de la Mihail Kogălniceanu! Demonstrăm cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor. Dislocarea forţelor americane ne consolidează apărarea. Trebuie să continuăm să consolidăm postura NATO, iar crearea unui grup de luptă aliat în România reprezintă un obiectiv major pentru noi“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

Congresmanul Stephen Lynch şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România trupelor americane şi a reiterat angajamentul puternic al SUA pentru apărarea flancului estic, respectiv a României.

În contextul situaţiei actuale de securitate, şeful Statului Major al Apărării a transmis reprezentanţilor Congresului că decizia autorităţilor americane de a suplimenta forţele în Europa, în mod special pe flancul estic al Alianţei, reprezintă un mesaj puternic şi neechivoc al hotărârii pentru apărarea colectivă şi subliniază durabilitatea legăturii transatlantice dintre aliaţi.

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a primit în ultima lună şi jumătate vizitele unui număr importanţi de oficiali, între care secretarul genera al NATO, miniştrii apărării din Germania, Franţa, Olanda şi Belgia, dar şi şefii Statelor Majore ale Apărării din Franţa şi Olanda.

La Baza Aeriană 57 se află staţionaţi şi cei 1000 de soldaţi suplimentari din batalionul Stryker dislocat de SUA în Europa, 500 de militari francezi şi 300 de militari belgieni ca parte a Forţei de Reacţie a Rapidă a NATO, activată în premieră, precum şi opt avioane de luptă italiene şi şase avioane de luptă germane cu detaşamentele de soldaţi aferente. Potrivit NATO, în România se află în prezent 3.300 de militari aliaţi.

Similare
RECOMANDĂRI