Parlamentul European a aprobat Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, din care România va primi 39,4 milioane de euro
Vizualizari:

Parlamentul European a aprobat Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, din care România va primi 39,4 milioane de euro

Parlamentul European a aprobat Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro, menită să sprijine statele membre să facă faţă impactului economic şi social cauzat de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, acordul din luna iunie la care au ajuns cele două instituţii cu rol de co-legislator a fost adoptat cu 652 de voturi pentru, 32 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.


 

Cele cinci miliarde de euro din fondul destinat să atenueze impactul imediat al retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană vor fi alocate după cum urmează:

  • O prefinanţare de 4 miliarde de euro, adică 80% din totalul acestui instrument, va fi achitată în trei tranşe; 1,6 miliarde de euro în 2021, 1,2 miliarde de euro în 2022 şi 1,2 miliarde de euro în 2023;
  • Restul de un miliard va fi pus la dispoziţie în 2025. Acesta va fi împărţit între statele membre în funcţie de modul în care a fost cheltuită finanţarea în anii precedenţi, luând în considerare, de asemenea, orice sume neutilizate.

Printre măsurile care vor beneficia de finanţare din acest fond se numără sprijinul acordat întreprinderilor, comunităţilor locale, crearea de locuri de muncă sau sprijinirea cetăţenilor UE pentru reintegrare.

Deputaţii europeni s-au asigurat că cheltuielile efectuate între 1 ianuarie 2020 şi 31 decembrie 2023 vor fi acoperite de acest fond. Propunerea Comisiei a limitat perioada de eligibilitate la perioada cuprinsă între 1 iulie 2020 şi 31 decembrie 2022.

Având în vedere că Brexit-ul a afectat în mod diferit statele membre, negociatorii celor două instituţii cu rol de co-legislator au stabilit care va fi metoda de alocare a acestor fonduri: 

  • ponderea comerţului cu Regatul Unit;
  • ponderea pescuitului în zona economică exclusivă a Regatului Unit;
  • ponderea populaţiei care locuieşte în regiunile maritime ce se învecinează cu Regatul Unit.

Irlanda va fi de departe statul care va beneficia de cea mai mare finanţare din acest fond, suma destinată fiind de peste un miliard de euro, urmată de Ţările de Jos (aproximativ 810 milioane de euro), Franţa (aproximativ 670 de milioane de euro), Germania (aproximativ 590 de milioane de euro) şi Belgia (aproximativ 350 de milioane de euro).

România se află în aceeaşi categorie cu Grecia, Malta şi Slovenia, ţara noastră primind 39,4 milioane de euro.

Similare
RECOMANDĂRI