Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre muncitorii români sezonieri. Ce prevederi va conţine
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre muncitorii români sezonieri. Ce prevederi va conţine

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie despre situaţia muncitorilor sezonieri, făcută la propunerea liderului grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş.

Decizia a fost luată în Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European (PE), care a aprobat ca problemele muncitorilor sezonieri din agricultură, dar şi servicii sociale sau turism, să fie dezbătute de către deputaţii europeni, scrie Digi24.

„Rezoluţia Parlamentului va trebui să conţină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislaţiei în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din ţările gazdă şi necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care aceşti oameni le au. E nevoie de norme europene clare şi de măsuri de protecţie şi prevenţie, dar şi de ajutor pentru perioada crizei COVID-19“, a precizat preşedintele PLUS şi al grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş.

Problemele lucrătorilor sezonieri români din Germania au scos la iveală o situaţie existentă de mai mulţi ani în Uniune, dar care nu a fost abordată până acum unitar la nivel european.

În condiţiile în care nu avem aceleaşi standarde la nivel european în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi condiţiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas, se mai arată în comunicatul de presă PLUS.

„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale şi condiţiile în care îşi desfăşoară munca atât în domeniul agriculturii, cât şi al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor sociale“, a declarat Dacian Cioloş.

Similare
RECOMANDĂRI