Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Comisiei Europene, primit la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis: România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost primit în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. După convorbirile tete-a-tete, are loc o întâlnire cu membrii Colegiului Comisarilor. Întâlnirea va fi urmată de o conferinţă de presă comună Juncker - Iohannis.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Klaus Iohannis au discutat despre Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene.

"Deţinerea Preşedinţiei Consiliului pentru prima dată este un moment important pentru România ca nou stat membru şi, deci, este o ocazie bună pentru noi de a traduce angajamentul nostru faţă de proiectul european în toate dimensiunile sale. De asemenea, şi susţinerea pentru valorile europene", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis în debutul discuţiilor cu membrii Colegiului Comisarilor.

"Dorim să folosim acest prilej pentru a ne duce la bun sfârşit angajamentele şi să fim împreună mai puternici şi să construim o Uniune Europeană mai eficientă şi unitară. Apreciez în mod deosebit angajamentul Comisiei Europene în acest sens. Comisia Europeană este un partener esenţial pentru Preşedinţia Română a Consiliului, precum şi în cooperarea globală între instituţiile europene. Apreciez în mod deosebit abordarea promovată de Comisia Europeană în ceea ce priveşte consolidarea proiectului european şi aprofundarea procesului de integrare în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni", a adăugat Klaus Iohannis.

"După cum ştiţi, România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-europeană. Poziţia României a fost dintotdeauna şi va continua să fie o poziţie de susţinere a proiectului european şi toate statele membre, în acest context, trebuie să-şi aducă contribuţia la construcţia proiectului european. Eforturile comune la nivel european trebuie să se concentreze pe evitarea oricăror diviziuni şi discrepanţe între statele membre, pentru a consolida Uniunea Europeană şi pentru a demonstra capacitatea UE de a avea un rol mai ferm pe arena globală", a subliniat şeful statului.

La rândul, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat încântat să se afle în România.

"Pentru noi, România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european. Îmi amintesc, când eram preşedintele Consiliului European, în 1997, că am lansat atunci procesul de extindere a Uniunii. Acum, totul pare să fi fost simplu şi evident, dar în momentul respectiv nu era deloc nici simplu, nici evident, pentru că erau mulţi pe atunci şi mai există şi astăzi cei care voiau să blocheze de fapt extinderea Europei şi voiau să blocheze aderarea a ceea ce numim acum noile state membre. Şi mi-aduc aminte cu mare mândrie că am semnat în numele Consiliului European Tratatul de aderare a României la UE în aprilie 2005, pentru a permite astfel României să devină un membru cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. A fost un moment marcant pentru România, a fost un moment important şi pentru Uniunea Europeană", a rememorat Jean-Claude Juncker.

Similare
RECOMANDĂRI