Preşedintele Klaus Iohannis salută decizia SUA de a-şi spori prezenţa militară în România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Klaus Iohannis salută decizia SUA de a-şi spori prezenţa militară în România

Preşedintele României Klaus Iohannis salută decizia Statelor Unite de a-şi spori prezenţa militară în România, pe fondul tensiunilor recente dintre Rusia şi ţările occidentale pe tema conflictului din Ucraina, se arată într-un comunicat emis de administraţia prezidenţială de la Bucureşti, miercuri, scrie digi24.ro.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în ţara noastră începând cu această lună. Acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de Preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă. Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic.

Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate”, a transmis administraţia prezidenţială, potrivit sursei citate.

Statele Unite au anunţat că trimit 1.000 de soldaţi în România

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat, miercuri, oficial, decizia Statelor Unite de a trimite trupe suplimentare în Europa. Este vorba de 2.000 de soldaţi americani care vor ajunge în Germania şi Polonia. De asemenea, din Germania vor fi dislocaţi aproximativ 1.000 de soldaţi americani în România.

„Vom muta alte forţe, aproximativ 2.000 de forţe din SUA în Europa în zilele următoare. Acestea vor ajunge în Polonia şi Germania. Lucrăm foarte îndeaproape cu aliaţii polonezi şi germani. Acestea nu sunt mutări permanente, noi răspundem situaţiei actuale. Cele 8.000 de trupe din SUA nu sunt mobilizate, acestea rămân în alertă şi vom face adjustări în funcţie de cum evoluează situaţia”, a declarat Kirby.

Preşedintele Joe Biden a anunţat pe 29 ianuarie că va trimite un număr de militari americani în Europa de Est „în curând”, ca urmare a situaţiei tot mai tensionate din Ucraina. Acesta a exclus posibilitatea desfăşurării de trupe în Ucraina, care nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică. 

Similare
RECOMANDĂRI