Preşedintele român, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind votul în diaspora
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele român, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind votul în diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în materie electorală prin care votul în diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la 3 zile. Anunţul a fost făcut chiar de şeful statului, la Palatul Cotroceni. Legea introduce votul prin corespondenţă şi votul electronic. Actul normativ va fi aplicat începând cu alegerile prezidenţiale din toamnă.

Actul normativ introduce trei măsuri esenţiale pentru facilitarea votului în afară graniţelor: 3 zile de vot anticipat, prelungirea programului până la miezul nopţii în ultima zi dacă în secţia de votare mai sunt alegători, vot prin corespondenţă.

"Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor", a declarat şeful statului, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României de către reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

El a precizat că legea introduce votul anticipat, permite votul prin corespondenţă şi reprezintă "un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea acestui drept de către toţi cetăţenii aflaţi la rând şi în secţia de votare chiar şi după ora 21.00".

Similare
RECOMANDĂRI