Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primele şase clipuri de promovare a proiectelor finanţate de România în Republica Moldova au fost publicate

Proiectele finanţate de Guvernul României în Republica Moldova şi avantajele lor pentru cetăţeni sunt la un click distanţă. Pe pagina de Youtube a ambasadei române la Chişinău pot fi văzute primele şase clipuri video, în care se vorbeşte despre roadele cooperării dintre cele două state româneşti.

Graţie celor aproape 80 de mii de euro, oferiţi de Guvernul României, astăzi, două livezi din Republica Moldova utilizează sisteme de irigare inovatoare.

Tot din banii poporului român a fost renovată Sala cu Orgă din Chişinău. Lucrările au costat un milion de euro.
 
„Datorită grantului generos oferit de Guvernul României, Sala cu Orgă, actualmente, are o imagine splendidă. 01.51 Ne exprimăm toată gratitudinea şi recunoştinţa Guvernului României”, spune Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă. 

Tot de peste Prut au venit bani pentru reabilitarea sălii "Dadiani", din cadrul Muzeului Naţional de Artă. 
 
„Nu puteam termina această lucrare decât în 2025 dacă nu era sprijinul financiar. În rezultat, desigur că s-a mărit numărul de vizitatori, a devenit unul dintre cele mai vizitate muzee din cele trei mari naţionale”, declară Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

 Autorităţile de la Bucureşti au donat şi sute de autobuze şcolare. Două dintre ele au ajuns la singurul liceu cu predare în limba română de la Comrat.
 
Ştefan Bejan, profesor de istorie: „Poate pentru unii nu este un lucru însemnat, dar pentru noi este un mare ajutor. Un grup însemnat de elevi au posibilitatea să se deplaseze din localităţile megieşe oraşului Comrat pentru a face studii în limba română”.
 
Un mare proiect, finanţat de Bucureşti, a fost renovarea şi utilarea secţiilor Institutul Mamei şi Copilului.
 
„Noi am renovat zece secţii clinice din cadrul centrului perinatal de nivelul trei, secţii de pediatrie şi clinice de chirurgie pediatrică. Paralel cu renovarea secţiilor clinice, noi am avut posibilitatea să renovăm şi scările şi holurile în subdiviziunile institutului mamei şi copilului”, spune Sergiu Gladun, directorul Spitalului Mamei şi Copilului

Şi SMURD-ul a trecut Prutul, graţie suportului oferit de poporul român.
 
„Guvernul României ne-a susţinut şi ne-a donat în anul 2014 cinci ambulanţe cu care am şi pornit două puncte de operare SMURD în nordul şi sudul ţării. Este vorba de Bălţi şi de Cahul. Tot cu sprijinul Guvernului României am obţinut o seri ede utilaje şi echipamente pentru centrul de formare, acolo unde permanent sunt instruiţi pompierii şi salvatorii din Republica Moldova”, subliniază Dorin Matveev, şef, direcţia Logistică, IGSU.
 
Dar suportul Guvernului României nu se limitează doar la aceste proiecte. Din banii de peste Prut au fost renovate peste 900 de grădiniţe, a fost construit gazoductul Iaşi – Ungheni, care urmează să ajungă până la Chişinău si a fost oferit sprijin financiar şi material pentru localităţile sinistrate în timpul inundaţiilor din lunca Prutului, care au avut loc în 2010.
Similare
RECOMANDĂRI