Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„România în fiecare zi”. Dimitrie Bagdasar, medicul care a pus bazele şcolii româneşti de neurochirurgie

Dimitrie Bagdasar, născut la 17 decembrie 1893 în Vaslui, a fost un medic neurochirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, care a pus bazele şcolii româneşti de neurochirurgie. A fost căsătorit cu Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România.



Dumitru Bagdasar s-a născut într-o familie armeană[2] de ţărani răzeşi cu mulţi copii. A fost cel mai mare dintre băieţi. Înzestrat cu o deosebită sete de învăţătură şi o putere de muncă prodigioasă el a fost un elev strălucit, începând încă din şcoala primară pe care a urmat-o în Idricii de Sus.

A urmat apoi cursurile Liceului "Gh. Roşca Codreanu" din Bârlad (absolvent al secţiei moderne, promoţia 1913). În 1913 se înscrie la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care o frecventează cu mari greutăţi materiale, fiind nevoit să-şi câştige singur existenţa.

La sfârşitul anului III de facultate se angajează la Institutul Medico-Militar sperând să rezolve "problema financiară". Intervine Primul Război Mondial, este mobilizat şi trimis pe front ca medic militar, unde se îmbolnăveşte de tifos exantematic.



Cu sprijinul profesorilor Ion Iacobovici, Nicolae Minovici şi al devotatului său prieten, marele histolog Ion T. Niculescu, obţine, prin concurs, în 1935, înfiinţarea unui mic serviciu de neurochirurgie, cu zece paturi şi o singură sală operatorie, în Spitalul Central de Boli Nervoase şi Mintale din Bucureşti. Acesta a devenit nucleul viitoarei Clinici de Neurochirurgie a Facultăţii de Medicină, de unde se va dezvolta şcoala românească de neurochirurgie. Aici şi-a format în sfârşit propria echipă de neurochirurgie, aşa-numita echipă de aur, care în primii ani a constat din: doctorii Constantin Arseni, Ion Ionescu şi Sofia Ogrezeanu-Ionescu. Aceasta din urmă a devenit prima femeie neurochirurg din România şi, se pare, din lume. Dr. Dumitru Bagdasar a continuat să viziteze Laboratorul de Histologie al Dr. Ion T. Niculescu, aducând în fiecare săptămână, în numeroase borcănele, secţiuni din tumorile operate. Faima Dr. Dumitru Bagdasar se răspândea treptat în sud-estul Europei şi în străinătate. La clinica sa, se internau bolnavi din Ungaria, Bulgaria, Palestina. Între 1931 – 1941 a efectuat 1800 de operaţii pe sistemul nervos. În 1939 a participat la Congresul Naţional de Chirurgie din Bucureşti.

Dumitru Bagdasar a avut o intensă activitate ştiinţifică, aducând contribuţii originale în domeniul cordotomiilor spinale, tuberculoamelor cerebrale şi patologiei tumorale a măduvei spinării. Împreună cu State Drăgănescu şi Constantin Arseni, a dezvoltat o metodă originală de tratament al craniostenozelor.

În calitate de Ministru al Sănătăţii a creat Institutul de Endocrinologie Bucureşti.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI