România a început negocierile pentru intrarea în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România a început negocierile pentru intrarea în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Consiliul OECD a decis astăzi să deschidă discuţiile pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu şase candidaţi: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România.

Înfiinţată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Conform unui comunicat de presă, decizia „vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri şi a progreselor făcute de către cele şase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD”.

„Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele ţări confirmă aderarea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în Declaraţia de Viziune a OECD la a 60-a Aniversare şi a Declaraţiei Consiliului Ministerial adoptate anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenţiei fondatoare a OECD, la care noii membri trebuie să acceadă, şi stabilesc valorile împărtăşite de membrii OECD, inclusiv prezervarea libertăţilor individuale, valorile democratice, statul de drept şi protecţia drepturilor omului, şi valoarea economiilor de piaţă deschise, competitive, sustenabile şi transparente.

Acestea se referă şi la angajamentul membrilor OECD de a promova creşterea economică sustenabilă şi incluzivă şi la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea şi inversarea pierderii biodiversităţii şi a defrişărilor”, mai arată sursa citată.

Potrivit Organizaţiei, procesul de negociere include o evaluare riguroasă efectuată de mai bine de 20 de comisii tehnice privind alinierea ţării candidate cu standardele, politicile şi practicile OECD.

Ca rezultat la aceste analize tehnice, şi înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al organizaţiei, trebuie efectuate schimbări în legislaţia, politicile şi practicile ţării, pentru a se alinia cu standardele şi bunele practici OECD.

Analizele tehnice vor acoperi o gamă largă de politici şi se vor concentra pe probleme prioritare, inclusiv comerţul deschis şi investiţiile, progresele în guvernanţă publică, integritate şi eforturile anti-corupţie, precum şi protecţia eficientă a mediului şi acţiunile privind clima.

Nu există un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare. Rezultatul şi calendarul depind de capacitatea fiecărei ţări de a se adapta şi ajusta pentru a se alinia cu standardele OECD.

Odată ce toate comisiile tehnice îşi finalizează analizele, o decizie finală va trebuie să fie luată în unanimitate de către toţi membrii OECD din Consiliu. Preşedintele Klaus Iohannis transmite că România rămâne angajată să urmărească obiectivul de a deveni membru OECD.

„Salut călduros decizia OECD de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulţumesc Secretarului General Mathias Cormann şi statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajaţi să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie şi determinare”, arată mesajul preşedintelui Iohannis pe Twitter.

„Veşti excelente de la şedinţa Consiliului OECD de astăzi: România a fost invitată să înceapă negocierile de aderare! Un mare succes al eforturilor noastre diplomatice. Suntem recunoscători Secretarului General Mathias Cormann şi echipei sale. România este angajată să lucreze din greu către atingerea obiectivului de a deveni un membru deplin!”, arată mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Guvernul salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România.

„Lansarea discuţiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al ţării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obţinerea statutului de membru al OCDE.

România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, şi ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii şi în special pentru sprijinul acordat candidaturii României.

Apartenenţa la OCDE va consolida profilul internaţional al României şi va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Deschiderea discuţiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomaţiei române şi ale întregului spectru instituţional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele şi practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanţe în economiile dezvoltate.

Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituţionale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele şi instituţiile de resort, sub egida, începând cu 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de Prim-Ministrul României.

Decizia de astăzi a Consiliului OCDE reprezintă o recunoaştere a faptului că România împărtăşeşte valorile şi principiile Organizaţiei. În acelaşi timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE şi a valorii adăugate pe care ţara noastră o aduce Organizaţiei.

Anunţul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE. Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii ţării noastre la instrumentele şi bunele practici ale Organizaţiei, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Această etapă complexă şi intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE şi în beneficiul bunăstării cetăţenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne şi îmbunătăţirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanţă publică, investiţii şi fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecţia mediului şi acţiunea climatică, integritate publică şi politici anticorupţie, educaţie, tranziţie digitală. 

Guvernul României foloseşte acest prilej pentru a reconfirma că instituţiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor, în drumul către aderarea la OCDE”, arată un comunicat de presă al executivului.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

Similare
RECOMANDĂRI