România a semnat acordul cu Comisia Europeană pentru a primi împrumutul de 15 miliarde de euro din PNRR, în valoare de 29,2 miliarde de euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România a semnat acordul cu Comisia Europeană pentru a primi împrumutul de 15 miliarde de euro din PNRR, în valoare de 29,2 miliarde de euro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat vineri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între Comisia Europeană şi România, de aproximativ 15 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), scrie Calea Europeană.

România a transmis Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la 31 mai şi l-a publicat la 2 iunie. Ţara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi şi 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă.

Pentru a avea un element de comparaţie, între luna aprilie 2019 şi martie 2020, rata medie a dobânzii pe termen lung din România a depăşit valoarea de referinţă de 2,9%, ajungând la 4,4%, potrivit raportului de convergenţă al Băncii Centrale Europene, care stipulează că BNR a fost nevoit să implementeze programe vizând achiziţionarea de titluri de stat, în contextul tensiunilor apărute pe pieţele financiare, alimentate de pandemia de COVID-19.

Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor şi ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut, adică aproximativ 1,94 de miliarde de euro, după intrarea în vigoare a Acordului.

”Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Similare
RECOMANDĂRI