România are un nou ministru interimar al Educaţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România are un nou ministru interimar al Educaţiei

Rovana Plumb este noul ministru interimar al Educaţiei din România, după demisia lui Valentin Popa, de săptămâna trecută. Preşedintele român, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul de numire.

Rovana Plumb, ministrul român al Fondurilor Europene, a fost propusă de premierul Viorica Dăncilă ca să preia interimar conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, după demisia lui Valentin Popa.

Demisia a venit în urma unui articol dintr-o ordonanţă dată în vară, care i-a supărat pe profesorii maghiari. Ei consideră discriminatorie obligativitatea ca predarea limbii române la clasele minorităţilor naţionale să fie făcută doar de profesori cu studii superioare. Parlamentarii maghiari au cerut imperativ schimbarea ministrului Educaţiei.

Valentin Popa a renunţat la funcţie după o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România", a spus Valentin Popa după ce şi-a dat demisia.

Similare
RECOMANDĂRI