România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus, în semn de protest faţă de acţiunile regimului Lukaşenko
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus, în semn de protest faţă de acţiunile regimului Lukaşenko

România îl va rechema pe ambasadorul din Belarus, Viorel Moşanu, în semn de solidaritate cu Polonia si Lituania, acuzate de regimul Lukaşenko de amestec în politica internă a ţării. Cele două ţări şi-au retras ambasadorii, urmate de Cehia, Estonia, Letonia şi Germania şi Bulgaria.

„Am decis să rechemăm ambasadorul din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog şi nu va aduce rezultate pozitive”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter, scrie Digi24.

Bulgaria a anunţat joi seara că îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus. 

”Prin această decizie ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru partenerii noştri din UE - Lituania şi Polonia”, a scris ministrul afacerilor externe al Bulgariei pe Twitter, după o întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, la un summit Globsec de la Bratislava.

Lukaşenko şi-a rechemat vinerea trecută pentru consultări ambasadorii de la Varşovia şi Vilnius şi a cerut reducerea personalului diplomatic lituanian şi polonez de la Minsk. Polonia şi Lituania au refuzat să se conformeze şi şi-au rechemat la rândul lor ambasadorii din Belarus. 

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, anunţase deja că România este solidară cu Polonia şi Lituania. 

"Presiunile autorităţilor din Belarus asupra unor state membre UE, Polonia şi Lituania, ca să îşi retragă ambasadorii, nu ajută la încheierea crizei actuale şi nici nu vor afecta solidaritatea între statele membre UE. Susţinem pe deplin deciziile UE cu privire la situaţia din Belarus", arată un mesaj publicat pe contul de Twitter al MAE. 
Similare
RECOMANDĂRI