Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„România în fiecare zi”. 10 februarie 1388, prima menţionare într-un document a Cetăţii de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită şi sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a oraşului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălţime de 70 m faţă de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea Sucevei (u gorodea Soceavea') este menţionată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului moldovean Petru I

Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, în momentul apariţiei pericolului otoman. Sistemul de fortificaţii medievale cuprindea aşezări fortificate (curţi domneşti, mănăstiri cu ziduri înalte, precum şi cetăţi de importanţă strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având şanţuri adânci.

Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitraşcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2015, fiind alcătuită din următoarele 4 obiective: 

- Fortul Muşatin - datează din sec. al XIV-lea
- Incinta exterioară - datează din perioada 1476-1478
- Şanţ de apărare - datează de la sfârşitul sec. al XV-le
- Zid de contraescarpă - datează din a doua jumătate a sec. al XV-lea

La acestea se adaugă un sit arheologic, Platoul din faţa Cetăţii de Scaun, care este localizat la "Câmpul Şanţurilor", la marginea de est a oraşului şi pantele de nord ale dealului şi datează din epoca medievală (sec. XIV-XVII). Acest sit arheologic are codul de clasificare SV-I-s-A-05390.

Similare
RECOMANDĂRI