Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„România în fiecare zi”. Aristizza Romanescu, actriţia care a debutat pe scenă la 18 ani

Aristizza Romanescu, născută pe 24 decembrie 1854, la Craiova, a fost o renumită actriţă română de scenă, profesoară de declamaţie la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.

Fiică a actorilor Constantin Demetriad si Paulina Stavrescu, Aristizza Romanescu a debutat la vârsta de 18 ani, în 1872, la teatrul din Craiova, în trupa cunoscutului cupletist I.D. Ionescu. Aristizza Romanescu era verişoara primară cu celebra mezzo-soprana de faimă mondiala Elena Teodorini şi nepoata actorilor Ion Vladicescu şi Raluca Stavrescu.

A studiat ca bursieră la Paris, împreună cu actorul Grigore Manolescu, partenerul ei. Revenită în România, Aristizza Romanescu a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi a celui din Iaşi, în piesele Ovidiu de Vasile Alecsandri, O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă şi Năpasta de I. L. Caragiale, Romeo şi Julieta, Othello şi Macbeth de W. Shakespeare, Tartuffe de Molière.

Jocul ei s-a caracterizat printr-o plastică desăvârştă a mişcării, armonizată cu o voce cristalină şi o dicţie impecabilă. Mimica ei sugestivă exterioriza puternic emoţiile pe care sensibilitatea ei le trăia.

A jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi şi a fost remarcată de primul director al Teatrului Naţional din Capitală, scriitorul Ion Ghica, care i-a încredinţat rolul principal din tragedia Roma învinsă, de A. Parodi, tradusă în versuri de I.L. Caragiale. Din 1877 a fost angajată la Bucureşti de Societatea dramatică.

A fost profesoara unor mari actriţe: Maria Ventura, Lucia Sturdza-Bulandra, Maria Filotti, Sonia Cluceru.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI