Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„România în fiecare zi”. Cornel Coman, actorul personajelor pozitive din filmele româneşti

Cornel Coman, născut la 14 iunie 1936, Livezile şi decedat.pe 16 ianuarie 1981, la Bucureşti, a fost un actor român cu o activitate foarte bogată în teatru, televiziune şi filme. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” , după care a activat la Teatrul Bulandra. În filme,Cornel Coman interpretează personaje pozitive.

Cornel Coman s-a născut în anul 1936, în satul Livezile, azi situat în judeţul Vrancea. A urmat Liceul „Unirea” din Focşani. În anul 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Îşi începe cariera actoricească pe scena „Teatrului de Stat” din Braşov, pe care o continuă cu strălucire la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Debutează pe marele ecran în 1966 în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, cu Margareta Pâslaru, Ştefan Iordache, Marin Moraru), relevând un stil de joc elegant, calm şi destins, care îi va influenţa ulterior cariera artistică. Chipul său particular, de o fotogenie luminoasă, ca şi siguranţa gestului dramatic, schiţat cu laconism, dar bogat în tonalităţi expresive, îi asigură marele succes de care s-a bucurat, fiind unul dintre cei mai solicitaţi actori români de film, cu roluri de primă mărime.

Printre colegii alături de care joacă, se numără Ştefan Iordache, Marin Moraru, Ernest Maftei, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Octavian Cotescu, Lazăr Vrabie, Irina Gărdescu, Emanoil Petruţ, Ana Széles, Silviu Stănculescu, Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Ilarion Ciobanu, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici etc.

O boală necruţătoare l-a răpus la numai 44 de ani, într-un moment de mare succes în cariera artistică şi în plină putere de creaţie.
Similare
RECOMANDĂRI