România mai cumpără două escadrile de F-16 Fighting Falcon şi face planuri pentru F-35 Lightning II
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România mai cumpără două escadrile de F-16 Fighting Falcon şi face planuri pentru F-35 Lightning II

Generalul de brigadă Constantin Spînu a declarat că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intră în linie dreaptă cu programele de dotare cu avioane de luptă, dar şi că scopul final este ca pe mâinile piloţilor militari români să ajungă, în final, aparate ultramoderne.

Potrivit defenseromania.ro, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, în cadrul unui reportaj realizat de jurnalistul Adelin Petrişor, pentru TVR, a anunţat că în viitorul apropiat va începe „construcţia” următoarei escadrile de F-16 a Forţelor Aeriene Române. Iar până în 2030 ţara noastră va opera 3 escadrile de F-16.

„Construcţia, designul escadrilei a doua de F-16 ar fi începând cu 2023, 2024, 2025. Cele trei escadrile ar trebui să fie gata şi să furnizeze capacitate de apărare aeriană până în 2030”, a declarat Viorel Pană, şeful Statului Major al ROAF.

Potrivit reportajului realizat de TVR, „Armata va mai cheltui în jur de jumătate de miliard de euro pentru încă două escadrile de F-16”.

Cifrele avansate de TVR sunt interesante dacă ne gândim că România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru prima escadrilă. Preţul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informaţiile DefenseRomania, primele 12 au costat ţara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Dar în acest const e inclusă şi modernizarea la următorul standard.

Potrivit sursei citate, şeful aviaţiei militare susţine că piloţii de MiG-21 LanceR  vor putea face uşor trecerea pe F-16 datorită aparaturii de bord instalate în momentul modernizării aeronavelor LanceR. 

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a reiterat faptul că începând cu sfârşitul acestui deceniu, România „ţinteşte” aeronave de generaţia a V-a.

România deţine o escadrilă de F-16

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 şi 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România deţine 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viaţă e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configuraţia M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în ţară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configuraţie superioară, respectiv M.6.X. 

Similare
RECOMANDĂRI