România, sub preşedinţia lui Biden. Diaconescu: Biden cunoaşte regiunea. Democraţii au mutat scutul antirachetă în România
Sursa foto:defenseromania.ro Vizualizari:

România, sub preşedinţia lui Biden. Diaconescu: Biden cunoaşte regiunea. Democraţii au mutat scutul antirachetă în România

Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României în timpul unei administraţii democrate la Casa Albă, în cadrul unui interviu, a vorbit despre ce schimbări se vor produce în ceea ce priveşte ţara noastră sub conducerea lui Joe Biden.

În vârstă de 78 de ani, democratul Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, este preşedintele ales al Statelor Unite după ce l-a învins pe republicanul Donald Trump în cadrul scrutinului din 3 noiembrie. Biden urmează să fie votat de Colegiul Electoral pe data de 14 decembrie, urmând să preia mandatul pe 20 ianuarie 2021, scrie defenseromania.ro.

 

Relaţia dintre SUA şi România e solidă indiferent de cine conduce Casa Albă

 

În ceea ce priveşte relaţia cu România, Cristian Diaconescu a declarat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” că nu crede că vor exista schimbări care să afecteze parteneriatul nostru cu SUA. Şi chiar dacă Donald Trump ar fi câştigat un nou mandat, parteneriatul nu ar fi fost afectat cu nimic.

„Nu văd schimbări care să ne afecteze relaţia bilaterală. Din acest punct de vedere şi dacă Trump ar fi în continuare preşedinte relaţia bilaterală şi parteneriatul strategic funcţionează foarte bine. Există un anumit tip de inerţie a sistemului politic american, favorabilă în ceea ce ne priveşte. Din această perspectivă scorul nostru este bun. În opinia mea contează şi ceea ce facem noi în acest parteneriat strategic, indiferent cine este la Casa Albă”, a precizat Cristian Diaconescu.

 

Vor veni trupe americane, chiar dacă nu din Germania. Biden cunoaşte bine regiunea

 

Diplomatul a mai adăugat că deşi crede că procesul privind retragerea şi relocarea trupelor US Army din Germania nu va continua sub noua administraţie, România va beneficia de mai multe trupe americane, chiar dacă nu cele relocate din Germania.

Fostul ministru de externe a subliniat că sub administraţiile democrate au devenit operaţionale Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii şi Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Totodată, nu în ultimul rând, Diaconescu a amintit de decizia de a transfera scutul antirachetă din Cehia în România, la Militară 99 Deveselu.

De precizat că programul iniţial de la începutul anilor 2000 prevedea două baze europene pentru scutul Aegis Ashore: În Polonia şi Cehia. Planul afost schimbat de preşedintele Barack Obama care, după retragerea Cehiei, a inclus România pe harta de apărare a flancului estic prin dislocarea scutului antirachetă la Deveselu.

„Cred că da (n.a. - vor exista dislocări de trupe americane în România şi sub administraţia Joe Biden). Nu neapărat printr-o relocare din Germania. Nu cred că acest proces va mai fi continuat. Dar să nu uităm că în perioada administraţiilor democrate Bazele militare de la Turda şi Kogălniceanu au devenit operaţionale iar scutul antirachetă de la Deveselu a fost mutat prin decizie politică din Cehia în România”, a punctat Diaconescu. 

Diplomatul a subliniat importanţa poziţionării României la Marea Neagră, cu toate că SUA au făcut un pas în spate din Europa sub administraţie democrată, dar şi faptul că Joe Biden cunoaşte foarte bine regiunea.

Joe Biden „a fost practic însărcinat de preşedintele Obama  să reprezinte interesele americane la cel mai înalt nivel în regiune. Se pleacă astfel de la un nivel de cunoaştere a zonei cât se poate de ridicat. Având în vedere experienţele anterioare, nu mă aştept la niciun fel de elemente de neglijare a nevoilor de securitate şi a garanţiilor pe care România le primeşte şi de la Alianţa Nord Atliantică şi de la partenerul american în egală măsură”, mai precizează fostul ministru de externe.

 

Biden nu se va delimita de toate proiectele lui Trump, însă dialogul public va fi mai calm
 

În ceea ce priveşte politica în Europa, Cristian Diaconescu e de părere că SUA vor continua în anumite linii politica lui Trump. Diplomatul aminteşte că sub administraţia Biden-Obama SUA au cerut europenilor 2% din PIB pentru apărare. Dar consideră însă că dialogul public va fi mult mai calm.

„Încă din perioada mandatului Obama americanii s-au retras din Europa, considerând că Marea Chinei de Sud şi de Est sunt zone mult mai semnificative din punct de vedere securitate. Şi democraţii au cerut europenilor 2% din PIB pentru apărare. Sigur, nu atât de categoric şi tranşant precum Trump, dar au pus această temă pe masă. Dialogul, cel puţin public, va fi probabil mult mai nuanţat şi mai calm

Nu cred însă că Biden va încerca cu tot dinadinsul să se delimiteze de proiectele pe care Donald Trump le-a pus în aplicare timp de patru ani”, a conchis Cristian Diaconescu.

 

Similare
RECOMANDĂRI