România va beneficia de peste 18 milioane de euro din partea UE, pentru consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România va beneficia de peste 18 milioane de euro din partea UE, pentru consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli

Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe, legume şi lapte în şcoli va fi reluat în anul şcolar 2019-2020. Din cele 18 milioane de euro alocate României, 6.86 milioane de euro sunt destinate consumului de fructe şi legume şi 10.8 milioane de euro sunt destinate programului de distribuire de lapte şi produse lactate.Scopul programului UE pentru şcoli este promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume şi produse lactate şi prin propunerea, totodată, a unor programe educaţionale referitoare la agricultură şi la o nutriţie adecvată.

Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program în anul şcolar 2017-2018, această cifră reprezentând 20 % din copiii din întreaga Uniune Europeană.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este importantă. Graţie programului UE pentru şcoli, tinerii noştri cetăţeni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor învăţa, totodată, despre nutriţie, agricultură şi producţia de alimente, cu munca grea pe care o implică aceasta din urmă.

În fiecare an şcolar, acestui program i se alocă o sumă totală de 250 de milioane EUR. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane EUR pentru fructe şi legume şi 105 milioane EUR pentru lapte şi produse lactate. Deşi participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program. Alocările naţionale pentru ţările UE care participă la program în acest an şcolar au fost aprobate şi adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2019. De asemenea, ţările pot completa ajutoarele UE cu fonduri naţionale.

Statele membre pot decide modalitatea de punere în aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema măsurilor educative instituite. Totuşi, alegerea produselor distribuite trebuie să se bazeze pe consideraţii legate de sănătate şi de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate şi de varietate.

Similare
RECOMANDĂRI