Şeful Pentagonului mulţumeşte României pentru angajamentul faţă de NATO: America este umăr la umăr alături de România
Vizualizari:

Şeful Pentagonului mulţumeşte României pentru angajamentul faţă de NATO: America este umăr la umăr alături de România

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, i-a mulţumit omologului său român, Nicolae Ciucă, pentru angajamentul României faţă de NATO, în contextul în care cei doi oficiali au semnat joi, la Washington, o foaie de parcurs pentru cooperare la nivelul apărării pe zece ani, consolidând astfel parteneriatul strategic bilateral.

“Foarte bucuros să-l salut astăzi la Pentagon pe ministrul român al Apărării Naţionale Nicolae-Ionel Ciucă şi să-i mulţumesc pentru angajamentul României faţă de NATO. Ne-am consolidat parteneriatul strategic semnând o Foaie de parcurs pe 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării, a scris Esper, pe Facebook, potrivit Calea Europeană.

Secretarul apărării Mark Esper a confirmat calitatea de aliat statornic al SUA în relaţia cu România, evidenţiind consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări de-a lungul timpului. El a menţionat faptul că România a găzduit o serie de exerciţii care îmbunătăţesc interoperabilitatea şi întăresc linia de descurajare a Rusiei de-a lungul flancului estic al NATO.

Oficialul american şi-a exprimat de asemenea recunoştinţa faţă de angajamentul puternic al României faţă de Alianţă, în special prin găzduirea Sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore care constitue un element cheie pentru apărarea NATO.

Totodată, Mark Esper a remarcat faptul că România a crescut cheltuielile de apărare în ultimii ani pentru a depăşi 2% din PIB, salutând acest fapt ca pe un exemplu puternic pentru alte state aliate. “Securitatea şi prosperitatea noastră colective depind de toate naţiunile partenere, care trebuie să facă investiţiile necesare pentru o Alianţă mai pregătită şi mai capabilă”, a subliniat secretarul american al apărării, în timp ce a scos în evidenţă importanţa României ca aliat datorită poziţiei sale pe flancul estic al NATO şi la Marea Neagră.

Angajamentul SUA faţă de NATO şi articolul 5 este “de fier, iar America este alături umăr la umăr de România pe măsură ce avansăm pacea, democraţia, libertatea şi celelalte valori comune ale noastre”, l-a asigurat Esper pe omologul român, conform transcriptului schimbului de opinii de la debutul întâlnirii.

 
Similare
RECOMANDĂRI