Şeful Pentagonului vine săptămâna viitoare în România. Va fi prima vizită majoră la Bucureşti a unui înalt oficial al administraţiei Biden
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şeful Pentagonului vine săptămâna viitoare în România. Va fi prima vizită majoră la Bucureşti a unui înalt oficial al administraţiei Biden

Într-un briefing de presă ţinut marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat că Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, va vizita Georgia, Ucraina, România şi Bruxellesul, săptămâna viitoare, scrie caleauropeană.ro.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va efectua săptămâna viitoare o vizită în România, devenind cel mai înalt oficial al administraţiei Joe Biden care se va deplasa la Bucureşti şi, totodată, cel mai important membru al administraţiei americane care vine în ţara noastră în ultimul deceniu. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

“Secretarul şi echipa sa se vor pregăti pentru o călătorie în Europa săptămâna viitoare. Opririle vor include Georgia, Ucraina şi România”, a spus Kirby, afirmând că aceste vizite au loc înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO. Reuniunea ministerială a apărării va avea loc, la Bruxelles, în perioada 21-22 octombrie. 

Vizita lui Austin în România va fi cea mai importantă a unui oficial politic american la Bucureşti din ultimii ani. Ultima vizită la nivel înalt a unui membru al administraţiei americane a fost efectuată în 2014, de Joe Biden, când ocupa funcţia de preşedinte al SUA.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat mai multe vizite în SUA, fiind primit la Casa Albă de fost vicepreşedinte Biden, în 2015, de fostul preşedinte Donald Trump, în 2017 şi 2019. De asemenea, miniştrii români de externe au fost primiţi de două ori la Departamentul de Stat, cel mai recent având loc vizita ministrului Bogdan Aurescu la Washington, în octombrie 2020.

Vizita va avea loc în contextul în care România şi Statele Unite au marcat, în luna septembrie, un deceniu de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea, o dimensiune specială a acestei relaţii fiind reprezentată de cooperarea militară şi în materie de securitate.

De altfel, în ultimii ani, contactele la nivelul miniştrilor apărării dintre Washington şi Bucureşti au cunoscut o dinamică pozitivă, miniştrii români fiind primiţi în trei rânduri la Pentagon de omologii lor americani. Cel mai recent, SUA şi România au semnat în octombrie 2020, la Washington, “Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, document care avansează priorităţile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotaţia continuă a forţelor SUA în Romania, întărirea eforturilor în domeniul securităţii cibernetice, rezilienţei, respectiv asistenţa SUA pentru îndeplinirea ţintelor de capabilităţi aliate şi modernizarea forţelor armate

Documentul a fost parafat atunci de ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, şi predecesorul lui Austin, Mark Esper. Pe aceeaşi linie de cooperare militară, România, unul dintre aliaţii importanţi de pe flancul estic al NATO şi care alocă 2% din PIB pentru apărare, a primit în ultimul an vizita mai multor înalţi oficiali ai Armatei SUA şi delegaţii ale Congresului american

Prezenţa militară a Statelor Unite ale Americii în România se desfăşoară în trei baze militare – Mihail Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii, precum şi în cadrul exerciţiilor desfăşurate la poligoanele Cincu şi Smârdan. Un raport publicat recent de grupul american de reflecţie Quincy Institute for Responsible Statecraft arată că Statele Unite au realizat investiţii de 363 de milioane de dolari în extinderea şi modernizarea bazelor militare din România, în perioada cuprinsă între anii fiscali 2000 şi 2019.

Din informaţiile publicate de grupul de reflecţie reiese că, pe flancul estic al NATO, România a fost al doilea cel mai mare beneficiar al investiţiilor militare americane, după Polonia. La Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră, forţele americane participă la exerciţii în comun cu forţele militare ale României în baza unui acord încheiat încă din anul 2005.

Recent, Baza de la Mihail Kogălniceanu a primit vizita unei delegaţii a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de senatorul James M. Inhofe, membru în conducerea Comisiei pentru apărare a Senatului, care a transmis un mesaj de asigurare privind protejarea securităţii României. „Suntem aici pentru a vă spune că nu vom lăsa Rusia să devină mai agresivă. Vom fi aici pe termen lung”, a spus el, luna trecută.

Similare
RECOMANDĂRI