SUA, mesaj la 140 de ani de relaţii diplomatice cu România: Am înfruntat furtunile şi valurile istoriei, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca oricând
Vizualizari:

SUA, mesaj la 140 de ani de relaţii diplomatice cu România: Am înfruntat furtunile şi valurile istoriei, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca oricând

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj cu ocazia celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice între Statele Unite şi România, în care subliniază că ”Statele Unite şi România au o relaţie dinamică, în creştere, şi facem eforturi susţinute să sporim cooperare pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerţ şi investiţii, energie, spaţiu cibernetic şi stat de drept.”

Oficialul american a amintit că Statele Unite au fost printre primeel ţări care au stabilit relaţii oficiale cu România, scrie Calea Europeană.

„Statele Unite au făcut eforturi neobosite pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Libertatea a fost întreţesută în fiinţa României încă de la început. De atunci până în prezent, relaţia noastră a înfruntat furtunile şi valurile istoriei. Chiar şi atunci când Cortina de Fier ne-a separat, Statele Unite au găsit o modalitate de a lua legătura cu poporul român prin Radio Europa Liberă şi lucrând cu dizidenţi şi jurnalişti pentru a transmite ştiri şi a păstra vii speranţele de libertate şi democraţie. Legăturile dintre popoarele noastre nu au făcut altceva decât să devină mai puternice, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând”, a punctat Reeker.

Acesta a amintit, de asemenea, şi de vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Washington, din luna august a anului trecut, unde a avut o întrevedere la Casa Albă cu omologul american Donald Trump ”pentru a evidenţia şi extinde relaţiile SUA-România şi a marca alte aniversări de referinţă din istoria României: 30 de ani de când românii curajoşi au înlăturat o dictatură brutală şi 15 ani de la aderarea României la NATO.”

”În calitate de prieteni, ne ajutăm reciproc în momentele dificile precum cele cu care se confruntă naţiunile noastre acum. Sunt mândru că am sprijinit livrarea de echipament de protecţie şi ventilatoare în România şi sunt recunoscător că România a trimis o echipă de medici şi asistenţe în Statele Unite, pentru a ajuta la răspunsul nostru la pandemia de COVID-19. Sunt încrezător că vom continua să realizăm lucruri minutate în anii care urmează”, a conchis Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat.

La 14 iunie 1880, Statele Unite s-au numătat printre primele ţări care au stabilit relaţii oficiale cu România, când preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Colonelul Sergiu Voinescu a fost primul diplomat român primit de preşedintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoaşterea independenţei României.

 

Similare
RECOMANDĂRI