Succes al cercetării militare româneşti la nivelul UE: Comisia Europeană finanţează cu 100 de milioane de euro două proiecte destinate dezvoltării industriale a apărării europene
Vizualizari:

Succes al cercetării militare româneşti la nivelul UE: Comisia Europeană finanţează cu 100 de milioane de euro două proiecte destinate dezvoltării industriale a apărării europene

Două proiecte de cercetare militară în valoare de 100 de milioane de euro şi din care fac parte şi două instituţii româneşti au fost declarate câştigătoare de către Comisia Europeană în cadrul unei competiţii menite să stimuleze autonomia strategică şi competitivitatea industrială a Uniunii Europene.

Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli sunt cele două instituţii româneşti care fac parte din consorţii câştigătoare la competiţia de proiecte deschisă în 2019 în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), informează cele două instituţii, scrie Calea Europeană.

Primul proiect, având un buget în valoare de 5,2 milioane de euro, are ca scop dezvoltarea unei soluţii de îmbunătăţire a programelor de antrenament pentru piloţii militari. Din acest consorţiu fac parte entităţi din Franţa, Italia, Spania şi Danemarca.

Al doilea proiect are ca scop dezvoltarea unor soluţii securizate de navigaţie prin satelit având la bază sistemul european Galileo, precum şi integrarea acestora cu soluţiile existente care utilizează sistemul american NAVSTAR GPS.

Acest proiect are un buget de 95,2 milioane euro, iar Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli vor fi subcontractori în cadrul acestuia.

“Acest succes reprezintă o recunoaştere la nivel european a performanţelor şi profesionalismului cercetătorilor din cadrul ACTTM şi marchează trecerea la o nouă etapă şi anume la dezvoltarea de proiecte complexe colaborative la nivel european în domeniul apărării, punând astfel bazele participării la proiectele finanţate prin Fondul european de apărare unde nivelul finanţării şi complexitatea vor fi mult mai mari”, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Similare
RECOMANDĂRI