SURSE Majoritate în Consiliul UE pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European
Sursa foto:Inquam Photos / Octav Ganea Vizualizari:

SURSE Majoritate în Consiliul UE pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European

În Consiliul Uniunii Europene, structura care reuneşte guvernele statelor membre, s-a conturat o majoritate favorabilă numirii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

O şedinţă a Consiliului, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), este programată pentru azi, iar în cadrul acesteia ar putea avea loc votul pentru susţinerea fostei şefe a DNA, , au declarat surse de la Bruxelles pentru G4Media.ro.

Poziţionarea pro-Kovesi ar însemna anularea votului din primăvară, când Consiliul UE şi-a exprimat susţinerea pentru contracanditatul francez al fostei şefe a DNA, Jean Francois Bohnert. Acesta a fost însă numit între timp la şefia Parchetului Financiar din Franţa, echivalentul DNA-ului românesc, ceea ce i-a lăsat cale liberă lui Kovesi în cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

De altfel, Parlamentul European, cealaltă instituţie europeană implicată în numirea şefului viitorului Parchet European, şi-a exprimat încă din primăvară susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, dar negocierile cu Consiliul nu au ajuns la un numitor comun înainte de alegerile europarlamentare.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a susţinut-o pe fosta şefă a DNA la precedentul vot din COREPER, iar şefa PSD a anunţat şi miercuri seară că îi va transmite ambasadorului român la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

Similare
RECOMANDĂRI