Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un dirijor român a primit un Premiu Grammy

Dirijorul român Cristian Măcelaru a câştigat un premiu Grammy pentru albumul "Wynton Marsalis: Violin Concerto". Este pentru a doua oară când un dirijor român câstigă un astfel de premiu. Primul a fost dirijorul Cristian Badea, în 1985. Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai în vogă dirijori români şi va prelua conducerea muzicală a Orchestrei Naţionale a Franţei, din 2021.

Dirijorul român Cristian Măcelaru, violonista scoţiană Nicola Benedetti şi Orchestra Simfonică din Philadelphia au câştigat premiul Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare instrumentală solo" pentru albumul ce cuprinde lucrări ale compozitorului Wynton Marsalis.

Născut în Timişoara în 1980 şi plecat la 16 ani în Statele Unite cu o bursă, Cristian Măcelaru a devenit 3 ani mai târziu, cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Avea să înceapă o carieră internaţională de excepţie.

Din 2021 va fi directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, una dintre cele mai importante din Europa şi din lume.

Dirijorul român şi violonista scoţiană au mai fost nominalizaţi pentru premiul Grammy, tot la această ediţie, la categoria Best Contemporary Classical Composition, cea mai bună compoziţie contemporană clasică. Titlul a fost însă câştigat de "Higdon: Harp Concerto", compus de Jennifer Higdon.

Similare
RECOMANDĂRI