Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un spital din Suceava şi unul din Cernăuţi vor fi modernizate cu ajutorul unui proiect transfrontalier

Prin intermediul unui proiect transfrontalier, două spitale din Ucraina şi România vor fi modernizate şi dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Este vorba despre Spitalul clinic regional Cernăuţi şi Spitalul judeţean Suceava. Astfel, se vor unifica protocoalele medicale implementate de cele două state. Costul investiţiei se ridică la aproape 350 de mii de euro, iar cea mai mare parte a sumei este oferită de Uniunea Europeană.

Proiectul prevede creare unui centru de chirurgie minim invazivă la Spitalul clinic regional Cernăuţi, care va asigura servicii medicale de calitate pentru localnici. Instituţia medicală va fi dotată cu aparate moderne de diagnostic, pentru efectuarea procedurilor minim invazive în chirurgie, anestezie şi reabilitare.

„Aparatele moderne pe care le vom procura ne vor oferi posibilitatea să îmbunătăţim ajutorul medical acordat oamenilor. Aceasta înseamnă că vom avea un sistem video pentru endoscopie, cu duodenoscop şi gastroscop, care ne va da posibilitatea să trecem endoscopia din domeniul diagnostic în cel terapeutic”, a spus OLEG HARABARA, şef, secţia chirurgie, Spitalul clinic regional Cernăuţi.

De mai bine de 20 de ani, la Spitalul clinic regional Cernăuţi nu au mai fost cumpărate aparate medicale.

„Aparatele care sunt cumpărate prin intermediul acestui proiect sunt mai noi decât ce avem şi operaţiile care se pot face cu aceste aparate, la Cernăuţi, în spitalul nostru nu se puteau face”, a spus SERGHEI ŢÎNŢAR, medic şef, Spitalul regional Cernăuţi.

Implementarea proiectului a început în luna martie şi prevede, inclusiv, dezvoltarea infrastructurii instituţiei medicale.

„Pentru Spitalul regional Cernăuţi, proiectul respectiv este primul de acest fel, iar pentru regiunea Cernăuţi, în general, acesta este al şaptelea sau chiar al optulea proiect. Îi felicităm pe locuitorii din Cernăuţi şi le dorim succes cu ocazia acestui debut”, a precizat OLEKSII VOLOŞCIUC, autorul proiectului.

Modernizarea celor două instituţii medicale se face în cadrul proiectului transfrontalier "Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale privind procedurile minime invazive în regiunile de frontieră ale României şi Ucrainei". Investiţia se va ridica la aproape 350 de mii de euro.

Din această sumă, 220 de mii de euro revin Spitalului regional Cernăuţi, iar autorităţile locale au contribuit cu 40 de mii de euro. Centrul de chirurgie urmează să fie dat în exploatare în luna martie 2021.  
Similare
RECOMANDĂRI