VIDEO. 145 de ani de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi
Vizualizari:

VIDEO. 145 de ani de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi

Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, personalitate artistică de anvergură mondială cu o contribuţie esenţială la înnoirea limbajului şi viziunii plastice a secolului al XX-lea.

Într-un şir excepţional de artişti români care au marcat mediul cultural european, Brâncuşi are un loc aparte, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Născut şi crescut în universul tradiţiilor populare, Constantin Brâncuşi a studiat artele la Bucureşti şi Paris. 

Încă de foarte tânăr, natura excepţională a talentului său a fost remarcată de profesorii şi mentorii săi. În pofida succesului său, Brâncuşi a ales să rupă toate convenţiile şi să inoveze, schimbând radical domeniul artelor plastice. Brâncuşi îmbrăţişează expresia artistică a formei pure şi a reprezentării ideale, deschizând calea reprezentării moderne şi adoptării abstractului în arta epocii. Brâncuşi fuzionează tradiţii şi influenţe, creând o operă cu vocaţie autentic universală.

Simplificarea până la esenţializare şi perfecţiunea formei practicate de Brâncuşi cuceresc criticii şi colecţionarii. Succesul său este fulminant, opera sa devenind un simbol pentru o adevărată revoluţie în artă. Nu întâmplător Brâncuşi face istorie în receptarea internaţională a artei moderne la nivel internaţional, atunci când câştigă un proces celebru care legitimează arta abstractă. “... Nu ştiu dacă chiar seamănă cu o pasăre, dar este, într-un mod inconfundabil, frumoasă,” scrie judecătorul în acest caz.

Lucrările sale continuă să inspire creatori şi public larg, fiind prezente în cele mari prestigioase colecţii muzeale. Recent, spectaculosul său atelier parizian a fost piesă centrală în Sezonul România-Franţa la Centre Pompidou ca apoi, la Europalia în Bruxelles lucrările sale să facă obiectul unei expoziţii cu uriaş succes de public.

Brâncuşi a dăruit României enorm prin întreaga sa creaţie, muncă, dăruire şi generozitate artistică, asumându-şi permanent identitatea artistică şi sufletească românească. Dincolo de asocierea creativităţii sale cu simboluri tradiţionale, Brâncuşi a inspirat generaţii de artişti, designeri, arhitecţi.

Nu în ultimul rând, îi datorăm lui Constantin Brâncuşi cel mai spectaculos ansamblu de artă de for public din România: complexul monumental de la Târgu Jiu, dedicat memoriei soldaţilor români care au căzut în Marele Război şi au contribuit la Marea Unire de la 1918.

Pentru Ministerul Afacerilor Externe, această aniversare este ocazia de a saluta un imens artist şi de a promova contribuţia României la cultura universală.

Pentru a marca acest moment însemnat în calendarul universal al artelor, MAE vă invită să vizionaţi filmul-manifest Brâncuşi. Balada drumului spre infinit, care evocă, într-o manieră inedită, geniul creator al marelui artist şi opere celebre precum Coloana fără sfârşit, Poarta Sărutului, Masa tăcerii, Măiastra, Pasărea de foc ori Domnişoara Pogány.



 
Similare
RECOMANDĂRI