VIDEO.  Agricultura românească a înflorit cu bani europeni. Plantaţie de arbuşti şi pomi fructiferi, cu 300 de mii de euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Agricultura românească a înflorit cu bani europeni. Plantaţie de arbuşti şi pomi fructiferi, cu 300 de mii de euro

Banii europeni au reprezentat gura de oxigen de care agricultura românească avea nevoie. Mulţi fermieri au cumpărat utilaje şi seminţe de calitate, şi-au modernizat solariile, au investit în instalaţii de irigare şi sisteme moderne de întreţinere a plantaţiilor. Iată două exemple de succes.

La 43 de ani, Mihai Ungurenuş poate da în orice moment lecţii oricui vrea să se apuce de pomicultură. Economist de profesie, o singură lună a lucrat în contabilitate. Şi-a dat seama că locul lui nu e într-un birou şi s-a întors în localitatea natală din dealurile Muscelului. Acolo are o plantaţie de pomi şi arbuşti fructiferi pe opt hectare în comuna Corbi, judeţul Argeş.

Cu 300 de mii de euro, 180 de mii fonduri europene şi 120 de mii de euro contribuţie proprie, a plantat de la zero, în 2010, patru soiuri: afin, zmeur, mur şi măr. Fără sprijin financiar european i-ar fi fost imposibil să realizeze plantaţia ajunsă astăzi etalon la nivelul ţării. Acum, 90 la sută din ce produce livrează direct în două lanţuri de supermarketuri.

Fiecare zi e o provocare, pomii au nevoie de grijă şi atenţie precum un copil, dar să renunţe nu încape în mintea lui Mihai. Ba dimpotrivă, vrea să acceseze şi alte programe de sprijin financiar ca să se dezvolte şi mai mult. Marea lui teamă e legată de forţa de muncă.

Efectul banilor europeni s-a văzut şi la Colibaşi, în Giurgiu.

Aproape toată comuna cultivă legume în solarii întinse pe 450 de hectare. Trei sferturi din locuitorii comunei au luat bani europeni prin programul Instalarea tânărului fermier.

Nina Manolache e absolventă de Medicină Veterinară, dar lucrează în agricultură împreună cu toată familia. În 2015 a accesat 40.000 de euro, bani europeni.

Autorităţile locale au înfiinţat în comună şi o cooperativă agricolă ca oamenii să îşi vândă marfa mai uşor.

Solariile au acum nevoie de încălzire. Aşa că fermierii şi-ar dori ajutor financiar pentru instalaţii. Programe de finanţare există, dar cu o contribuţie importantă din buzunarul propriu. Şi nu mulţi îşi permit. La 34 de ani, Mihai Alexandru lucrează cu părinţii şi soţia un hectar de solarii. Anul acesta au cultivat roşii.

Livezile, solariile sau hectarele de cereale cultivate cu bani europeni sunt exemple clare că fondurile au mişcat agricultura.

Similare
RECOMANDĂRI