VIDEO. Bucureştiul, pe primul loc în lume în topul oraşelor care oferă cele mai bune condiţii pentru munca de acasă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. Bucureştiul, pe primul loc în lume în topul oraşelor care oferă cele mai bune condiţii pentru munca de acasă

Un studiu internaţional scoate în evidenţă viteza mare a internetului, serviciile de livrare la domiciliu, dar şi preturile mici comparativ cu alte metropole. Multe companii au decis deja să continue lucrul la domiciliu şi după ridicarea stării de urgenţă, potrivit stiri.tvr.ro.

Angajaţii corporaţiilor din Bucureşti lucrează de acasă, de peste o lună şi jumătate. Mulţi nu vor reveni la birou nici după 15 mai, chiar dacă unele restricţii vor fi ridicate. Managerii vor să evite astfel orice risc de îmbolnăvire cu Covid-19. Dar fac şi economii.

“E vorba de zeci de mii de euro. Am făcut economii. De exemplu, nu mai plătim cafeaua. Cafeaua reprezenta un cost semnificativ. Probabil, de acum încolo foarte multe companii o să ia în calcul o eventuală renunţare la birouri”, crede Teodor Ceauşu, managerul unei companii IT.

Bucureştiul este considerat cel mai avantajos oraş din lume pentru munca la domiciliu, arată un studiu internaţional. Oraşul a obţinut cel mai bun scor la raportul dintre viteza internetului şi costurile generale. Şi surclasează metropole ca Las Vegas sau San Francisco. Pentru angajaţi sunt însă avantaje şi dezavantaje.

“În primul rând, transportul. (...) Din start două ore pe care le-am salvat lucrând de acasă. (...) Banii de pachet pe care îi cheltuiam la locul de muncă (...) Deschid frigiderul şi îmi gătesc. Într-adevăr, nu mai sunt acele momente în care ieşeam mai mulţi în pauze. (...) Pot să zic că îmi lipsesc unii colegi”, mărturiseşte Vlad Lupaşcu, programator.

Numărul locurilor de muncă la domiciliu a crescut de patru ori, în ultimele luni, conform specialiştilor în resurse umane.

“Cred că ar trebui să ne gândim la un nou pachet de beneficii pentru angajaţi. Absolut trebuie să le dăm un laptop, un telefon şi poate o indemnizaţie pentru consumabile. Cafea, papetărie. Să poată angajatul să îşi facă treaba şi să fie decontat de firmă. Mi se pare firesc şi corect să se întâmple aşa”, precizează Alexandra Micu, specialist în resurse umane.

Telemunca afectează însă piaţă imobiliară.

Odată cu numărul tot mai mare de angajaţi care lucrează de acasă nu este exclus ca multe clădiri de birouri să rămână goale şi după 15 mai, după ridicarea stării de urgenţă. Ar fi o problemă şi pentru dezvoltatorii imobiliari. Au multe proiecte în derulare pentru care va fi o adevărată provocare să găsească chiriaşi. De la începutul anului, volumul lucrărilor de construcţii pe segmentul nerezidenţial a crescut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.

Mulţi proprietari de birouri au redus chiriile în timpul stării de urgenţă. Analiştii imobiliari se aşteaptă la renegocierea contractelor şi după trecerea pandemiei.

Similare
RECOMANDĂRI