VIDEO. EXCLUSIV Fizicianul Gerard Mourou: Cred că datorez României o parte din premiul Nobel
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. EXCLUSIV Fizicianul Gerard Mourou: Cred că datorez României o parte din premiul Nobel

Laureatul premiului Nobel pentru fizică Gerard Mourou mulţumeşte României pentru înalta distincţie. Gerard Mourou a declarat în exclusivitate pentru TVR că o parte din Nobelul câştigat se datorează României.

Gérard Mourou, iniţiatorul proiectului de la Măgurele, a obţinut Premiul Nobel pentru fizică, alături de Arthur Ashkin din Statele Unite şi Donna Strickland din Canada.

Premiul răsplăteşte practic o muncă de o viaţă în lumea atât de complicată a fizicii.

Laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gerard Mourou: E foarte dificil să te pregăteşti pentru un Nobel, e foarte multă animaţie, un număr foarte mare de telefoane, de e-mail-uri, etc, toate felicitările pe care le putem primi şi cum este foarte greu să răspund, pentru că sunt foarte multe şi sunt în întârziere din acest punct de vedere, dar sunt foarte mulţumit, este bulversant.

Profesorul Mourou a stat aproape 30 de ani în Statele Unite şi a predat la universităţi de prestigiu cum este cea din Michigan sau cea de la San Diego. S-a întors apoi în Franţa şi s-a dedicat proiectului ELI ( Extreme Light Infrastructure ) care este strâns legat de proiectul Laserului de la Măgurele.

Laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gerard Mourou: Am obţinut premiul Nobel pentru lucrările mele despre "lumina extremă", adică lumina foarte intensă şi e ceea ce am făcut în România. Când am revenit din SUA în Franţa am propus Europei să construim o instalaţie ELI şi era exact despre această temă. Şi cred că datorez o parte din premiul Nobel, României.

Toată viaţa Gérard Mourou a studiat laserele cu ajutorul cărora se pot dezvolta aplicaţii în medicină, arheologie, fizică atomică sau nucleară.

Similare
RECOMANDĂRI