VIDEO. La mulţi ani, Bucureşti! 560 de ani de la prima atestare documentară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. La mulţi ani, Bucureşti! 560 de ani de la prima atestare documentară

Frumos în Bucureşti, multe evenimente culturale care ne mai înfrumuseţează viaţa, printre claxoane, aglomeraţie, stres, gunoaie, schimbat de borduri şi lista continuă. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor motive, îl iubim. Iar astăzi împlineşte 560 de ani! Este ziua Bucureştiului, aşa că l-am făcut personajul nostru de astăzi.


Acum 560 de ani se năştea oraşul Bucureşti. Mă rog, se născuse mai de mult dar atunci i-au făcut certificat de naştere. Cea mai populară poveste spune că a fost înfiinţat de un cioban pe nume Bucur. Alţi specialişti pretind că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinşi că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorităţi prin păduri, nu prea are timp să înfiinţeze oraşe.

Unii exagerează şi alătură numele oraşului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. Ce legătură or avea albanezii cu Bucureştiul e greu de priceput. Nici nu vreau să ma întreb ce-o însemna bukur în limba aborigenilor australieni.

În fine, de unde-o fi venit, Bucureştiul reuşeşte destul de rapid să se impună şi să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgovişte. Vlad Tepeş a stat 4 din 6 ani de domnie la Bucureşti. Iar în 1659 devine capitala Ţării Româneşti.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că oraşul, avea 54 de mii de locuitori şi 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori şi tot atâtea maşini care-l poluează secundă de secundă.

Similare
RECOMANDĂRI