VIDEO. Personajul zilei. Aurel Vlaicu, o viaţă scurtă, dar de succes
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Personajul zilei. Aurel Vlaicu, o viaţă scurtă, dar de succes

Îi poartă numele său chipul o staţie de metrou, străzi, mai multe licee, o universitate, sau chiar o bancnotă. Sigur din zbor aţi auzit de el, dar nu mulţi ştiu cum a reuşit Aurel Vlaicu să-şi ducă visul până în văzduh şi să se impună la nivel mondial.

Se împlinesc astăzi 106 ani de la moartea lui Aurel Vlaicu, pionier al aviaţiei mondiale. A căzut cu aeroplanul lui, Vlaicu 2, undeva lângă Campina încercând să traverseze munţii.

I s-a părut că nu are altitudinea corespunzătoare şi încercând să aterizeze, a căzut de la 50 de metri. Cauzele sunt şi azi incerte. O defecţiune a aeroplanului, o eroare de pilotaj, un curent de vânt puternic. Nu se ştie. Ba chiar medicul lui vine cu ideea că Vlaicu a făcut atac de cord fiindcă avea mari probleme cu rinichii şi era total epuizat fizic.

Vlaicu se impusese la nivel mondial. A câştigat un concurs în Austria unde l-a învins pe pilotul francez de vânătoare Roland Garros cel care ulterior a dat numele celebrului turneu de grand slem de la Paris. Garos a murit fix la aceeaşi vârsta cu Vlaicu, 30 de ani. Dupa Aurel Vlaicu s-au numit o staţie de metrou, străzi, mai multe licee şi o universitate. Şi, in plus, a fost pus pe bancnota de 50 de lei.

Similare
RECOMANDĂRI