VIDEO. Pregătirea preşedinţiei Consiliului UE. Interviu exclusiv cu europarlamentarul Norica Nicolai
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Pregătirea preşedinţiei Consiliului UE. Interviu exclusiv cu europarlamentarul Norica Nicolai

Rolul României în 2019 este foarte important, pentru că la masa negocierilor pentru Brexit vor sta Comisia Europeană, Marea Britanie şi preşedinţia rotativă. Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, este de părere că, din acest punct de vedere, România va avea o agendă dificilă pentru întreaga Uniune Europeană.

Un interviu în exclusivitate realizat de corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu. 
 

Este un moment deosebit pentru România. Suntem la mai puţin de un an până când ţara noastră va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, un moment foarte important pentru care  am început deja să ne pregătim.

„Sper să avem o preşedinţie relativ echilibrată, deşi nu sunt foarte sigură, pentru că subiectele de pe agenda lui 2019, cel puţin la început, sunt subiecte cruciale pentru Uniunea Europeană şi nu trebuie să uităm că vin alegerile în luna mai, aşa că ultimele luni vor fi destul de dificil de concretizat în acţiuni semnificative, pentru că ştim destul de bine, toată lumea pleacă în campanie, nimeni n-are cheful necesar să se implice. Dar România va trebui s-o facă, pentru că subiectul Brexit este crucial, nu numai pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru noi, absolut pentru noi toţi. După părerea mea, Londra face un joc destul de interesant. Cred că îşi doreşte să tragă de timp, avansează deschidere pe anumite subiecte care sunt prioritare pentru noi. Libertatea de mişcare este un subiect crucial pentru toţi cetăţenii europeni şi politicienii ţin cont de lucrul acesta. Încă nu avem chestiuni foarte clare dar sper să le avem până la sfârşitul acestei veri, ca în septembrie să ştim clar care sunt principiile pe care le-am negociat”, a precizat Norica Nicolai, vicepreşedinte al grupului ALDE în Parlamentul European.

Europarlamentarul ALDE a explicat ce înseamnă Brexitul pentru Uniunea Europeană: “Avem o problemă, problema bugetului. Vom avea o gaură de aproximativ 10 miliarde de euro după plecarea Marii Britanii. Să nu uităm contribuţiile Marii Britanii la cele trei bănci europene, care s-ar cifra la circa 45 de miliarde, bani pe care noi va trebui să-i restituim. Cred că vom avea totuşi câteva soluţii. Una este cea clasică, mărirea contribuţiei statelor membre, poate 1,3 din PIB, e o propunere în sensul ăsta (...) Se încearcă în momentul de faţă găsirea unor soluţii de a aduce venituri proprii la bugetul Uniunii”.

„Aceeaşi birocraţie de la Bruxelles o are şi Polonia. Şi ea este în aceeaşi situaţie şi are absorbţie 95% fonduri europene.” – Norica Nicolai, europarlamentar ALDE.

Similare
RECOMANDĂRI