VIDEO. România are prima femeie comandant de avion C17 certificată de Grupul de transport aerian strategic
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. România are prima femeie comandant de avion C17 certificată de Grupul de transport aerian strategic

Simona Maierean este locotentent comandor şi pilotează unele dintre cele mai mari avioane de transport din NATO: C17 Globemaster. Ea este unul dintre cei 10 români care lucrează în baza aeriană Papa, din Ungaria. Acolo sunt staţionate 3 avioane C17 cumpărate şi folosite în comun de 12 ţări NATO şi partenere. Acum, ea este prima femeie comandant de avion C17 certificată de Grupul de transport aerian strategic, potrivit stiriletvr.ro.

"Sunt locotenent comandor Simona Maierean, fac parte din Forţele Aeriene Române şi sunt pilot al Grupului de transport aerian strategic", aşa se prezintă într-un reportaj al NATO Channel femeia de 36 de ani.

 

În timpul pandemiei, Simona a luat parte la multe misiuni medicale. În această primăvară, ea a pilotat un uriaş avion C17, care a adus echipament medical de la Seoul la Bucureşti.

Înainte să zboare C17, Simona Maierean a pilotat C27 Spartan.

În urmă cu 10 ani, ea a fost prima femeie din Armata Română care a zburat un supersonic. În prezent, alături de ea, în baza din Ungaria, mai sunt doi piloţi români de C17 şi încă 7 tehnicieni.

Cele 3 aeronave C-17 staţionate în Ungaria zboară pentru ţările care le-au cumpărat în comun.

Pentru Grupul de transport aerian strategic lucrează 155 de militari şi 60 de civili din cele 12 ţări participante la program.

În ultimii ani, Armata Română a folosit avioanele C17 pentru transportul trupelor în şi din Afganistan. Imediat după tragedia de la Colectiv, o astfel de aeronavă a dus mai mulţi răniţi în stare gravă la spitale din străinătate.

Similare
RECOMANDĂRI