VIDEO. Şi-au transformat localităţile în oglinzi ale aşezărilor occidentale. Satul din România care seamănă cu o aşezare bavareză
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

VIDEO. Şi-au transformat localităţile în oglinzi ale aşezărilor occidentale. Satul din România care seamănă cu o aşezare bavareză

Banii nerambursabili - pentru unii înseamnă biletul de ieşire din sărăcie, iar pentru alţii înseamnă birocraţie, bătăi de cap, prea multă muncă şi prea multe reguli. Mulţi primari din România au ales drumul complicat şi şi-au transformat localităţile în oglinzi ale aşezărilor occidentale. Au reuşit asta cu bani europeni pe care au înţeles cum să-i atragă şi cum să îi folosească pentru cei care i-au ales.

Satul Drăguş, aflat la 90 km de Braşov, este o aşezare mică şi cochetă de la poalele Munţilor Făgăraş. Satul are condiţii ca la oraş după ce sistemul de apă şi canalizare a fost pus la punct, drumurile asfaltate, grădiniţa funcţionează după un program prelungit, iar predarea se face inclusiv în limbă germană. Satul Drăguş este un exemplu că fondurile europene sunt o variantă viabilă pentru dezvoltarea zonelor rurale.

Primele fonduri europene au fost accesate de Primăria Drăguş în anul 2008, în cadrul programului naţional de dezvoltare rurală. Uliţele prăfuite au fost rapid acoperite cu asfalt, iar satul începea să semene cu micile aşezări bavareze.

Banii europeni acopereau investiţiile plănuite la acea dată, dar rămânea în picioare o problemă locală: plata angajaţilor într-o comună săracă.

Altă finanţare a acoperit lucrările de renovare ale grădiniţei din sat, dar şi extinderea pentru a transforma locul în unul cu program prelungit. Au urmat apoi, rând pe rând, amenajarea unui parc în curtea grădiniţei şi modernizarea terenului de sport al şcolii. Acum Primăria vrea să construiască încă patru săli de clasă pentru elevii din sat. Toate cu bani europeni.

Fondurile europene au fost utile şi pentru serviciul de urgenţă din zonă. ISU Drăguş a reuşit să cumpere astfel un vehicul 4x4 şi echipamente de protecţie pentru 18 voluntari.În total, aproape 57 de mii de euro, bani nerambursabili.

Aflat la o oră şi jumătate de Braşov, satul Drăguş nu a avea cum să uite de turism. Un centru de informare turistică şi un muzeu sătesc dedicat lui Dimitrie Gusti au fost ridicate tot cu bani europeni.

Satul Drăguş a fost desemnat în anul 2018, alături de alte 16 comune, Sat Cultural al României. Evenimentele culturale, istoria, tradiţiile păstrate cu sfinţenie, dar şi peisajele superbe i-au adus acestă titulatură aşezării de la poalele munţilor Făgăraş.

Exemplul Primăriei a fost de ajuns pentru ca sătenii să depună propriile proiecte cu finanţare nerambursabilă. Opt pensiuni din sat au fost ridicate cu bani de la Uniunea Europeană şi an de an, 19 mii de turişti le calcă pragul.

Similare
RECOMANDĂRI