VIDEO. Specii în pericol, salvate cu bani europeni. Proiecte de monitorizare a lupilor, în Parcul Natural Putna-Vrancea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Specii în pericol, salvate cu bani europeni. Proiecte de monitorizare a lupilor, în Parcul Natural Putna-Vrancea

Aproape dispărut în Vestul Europei, lupul încă se mai găseşte, în număr mare, în pădurile României. În Carpaţi mai trăiesc aproximativ 3 mii de exemplare, una dintre cele mai mari populaţii de pe continent. Braconajul şi defrişările necontrolate pun însă în pericol specia, iar salvarea ar putea veni odată cu banii europeni.

Parcul Natural Putna-Vrancea. Un lup care se apropie de pradă este suprins de camerele video ale "Romsilva", în toiul nopţii de 4 aprilie. Senzorii se declanşează, din nou, o lună mai târziu, când îşi fac apariţia un urs şi un râs.

În Parcul Natural Putna-Vrancea sunt 12 zone de protecţie integrală. În aceste teritorii este interzisă vânătoarea şi exploatarea lemnului pentru protecţia habitatelor.

Curbura Carpaţilor a rămas una dintre puţinele zone din Europa cu ecosisteme sănătoase, în care trăiesc toate cele trei specii de carnivoare mari. Dar nu întodeauna a fost aşa. Lupul, prădătorul suprem, a fost aproape exterminat în perioada socialistă.

După 1990, ecosistemele au fost perturbate. Pădurile s-au umplut şi de căprioare şi mistreţi bolnavi, care s-au înmulţit necontrolat.

Acum, biologii Parcului Natural Putna-Vrancea fac eforturi uriaşe să-i protejeze pe lupi. În 2010, au început un proiect cu fonduri europene, de peste 350.000 de euro, ca să identifice şi să monitorizeze haitele de lupi din zonă. Deşi efectivele încep să îşi revină, cea mai mare problemă a devenit, acum, braconajul.

 

Camerele video au surprins, recent, doi braconieri care pescuiau în Cheile Tişiţei, deşi este interzis.

Specialiştii Administraţiei Parcului Natural şi-au propus să continue proiectele de conservare, cu ajutorul banilor europeni.

Un capitol aparte este educarea populaţiei.

România este una dintre ţările europene cu cele mai mari populaţii de lupi şi de alte carnivore mari.

În pădurile noastre încă trăiesc aproape 3.000 de "sanitari ai pădurii", estimează specialiştii.

În comparaţie, belgienii au văzut, anul acesta, primul lup în sălbăticie din ultimul secol. Semn că biodiversitatea a fost şi a rămas una dintre avuţiile cele mai de preţ ale României.

Similare
RECOMANDĂRI