VIDEO. Summit istoric la Bucureşti. A doua zi a reuniunii "Iniţiativa celor Trei Mari"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Summit istoric la Bucureşti. A doua zi a reuniunii "Iniţiativa celor Trei Mari"

Nouă şefi de stat, preşedintele Comisiei Europene şi înalţi oficiali români şi europeni participă la a doua zi a reuniunii "Iniţiativa celor Trei Mari". Astăzi are loc Sesiunea Plenară a Summitului care este moderată de Preşedintele Klaus Iohannis.

Forumul a fost deschis de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat, ulterior, la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Ulterior, Preşedintele României susţine declaraţii de presă, alături de  Preşedintele Croaţiei, doamna Kolinda Grabar-Kitarović,  de Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, şi de domnul Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Vara trecută mi-am asumat angajamentul să găzduiesc Iniţiativa celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri. Aceasta iniţiativă se construieşte pe o  nevoie reală a celor 12 state membre de a construi o convergenţă reală a economiilor lor cu cea din statele din vestul Europei. Accentuez din nou astăzi că Iniţiativa celor 3 Mări poate fi un instrument pentru dezvoltarea şi modernizarea economiilor noastre.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker: Europa trebuie să respire cu doi plămâni, de Vest şi de Est, şi după cum se întâmplă acum Uniunea începe să rămână fără suflare aşadar trebuie să punem accent pe virtuţile cooperării în sensul de a folosi o limbă comună pentru Est şi pentru Vest (...) Sprijinim toate iniţiativele adoptate aici şi toate ideile. Aş dori să mai spun că trebuie să călătorim mai iute  şi mai uşor, nu vrea să spun intre Est şi vest. Încurajez proiectele dintre Polonia şi Lituania (...) Respectarea statului de drept este absolut esenţială aici, investiţiile nu au niciun sens în absenţa respectului pentru statul de drept.

Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic: Salutăm iniţiativa de a se creea fondul de investiţii al Iniţiativei celor 3 Mări care va suplimenta resursele, mai ales europene. Croaţia oferă mai multe proiecte care duc către aceste ţeluri, de exemplu:  conducta de gaze prin Marea Ionică, construcţia unui terminal la Geneva LNG pe insula Krk care să fie conectat cu alte terminale pe coridorul Nord-Sud şi Est-Vest (...) 
 

Evenimentul este dedicat celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Ministrul german de Externe şi secretarul Statelor Unite pentru Energie sunt si ei la Bucuresti.

Summit-ul a început cu un forum economic la care au participat 600 de invitaţi. Evenimentul îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Pentru această reuniune s-au luat măsuri excepţionale de securitate. Au fost implicate Poliţia, Jandarmeria, geniştii, pompierii şi toate serviciile secrete, iar traseele oficialilor au fost verificate amănunţit.

Ziua de ieri s-a încheiat cu un dineu organizat la Palatul Cotroceni, unde gazdă a fost preşedintele Klaus Iohannis.

Similare
RECOMANDĂRI